Hoppa till innehåll
Skrivblockering
Orden står på kö
knuffas, boxas, bleknar bort
dikten uteblir

© Iréne Svensson Räisänen (2021-03-13)

Om dikten

Blockering

Dikten handlar om när orden, dikterna inte längre kommer till. Inte vill skriv sig.

Om skrivblockering

Blockeringen eller skrivkrampen kan drabba författare av olika skäl. Det är en psykologisk tillstånd där förmågan att skapa eller producera text hinderas. Här är några vanliga anledningar:

Skrivkramp
  1. Perfektionism: Författare som strävar efter perfektion kan fastna i en ond cirkel där varje ord eller mening måste vara felfri. Denna rädsla för att producera något mindre än perfekt kan leda till att skrivandet helt enkelt stannar av.
  2. Rädsla för bedömning: Att skriva och dela sitt arbete kan vara skrämmande, särskilt om författaren är rädd för kritik eller att bli bedömd. Denna rädsla kan sätta stopp för kreativiteten och få författaren att tveka att skriva överhuvudtaget.
  3. Brist på inspiration: Ibland kan en författare kämpa med att hitta inspiration eller idéer till sina berättelser. Utan något att fånga deras intresse kan skrivandet kännas trögt och ovilligt att fortsätta.
  4. Överarbete eller utmattning: Att vara överbelastad eller utmattad kan också orsaka denna typ av blockering. Författaren kan ha uttömt sin kreativa energi och behöver tid och vila för att återhämta sig.
  5. Perfekt timing: Ibland kan skrivblockering bara vara en naturlig del av skapandeprocessen. Ibland behöver författaren tid och utrymme för att mogna idéer eller komma över hinder innan de kan fortsätta skriva.

Det är viktigt att komma ihåg att skrivblockering är vanligt och inte något att skämmas över. Varje författare kan uppleva det någon gång i sitt skapande.

Läs också

Läsa

Mina dikter Skrivkramp, Piskar, Burat in, Intervju och lyssna på Intervju om skrivkramp.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Skrivblockering är skriven på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×