Skriver på en ny roman

Skriver på en ny roman. När jag väntade på lektörsutlåtandet på min första roman började jag planera min nästa. Jag hade en idé och ville den här gången skriva ren fiktion. Tänk så skönt att slippa gräva i mitt eget inre som jag gjort dom senaste fem åren när jag skrev min självbiografiska roman Det du inte ville veta.

Jag har skrivit synopsis, skapat karaktärer och miljöer i appen Index Card på min iPad. Den går att med lite trixande synka med appen Scrivener på min Mac.

Tidigt insåg jag att jag skulle bli tvungen att göra en hel del research. Min nya roman handlar till stora delar om en kultur jag inte vet särskilt mycket om. Dessutom utspelas den i ett land jag aldrig varit i. Frågan var om jag skulle börja med att läsa på för att sen skriva eller om jag skulle göra tvärtom.

Jag har bestämt mig för att skriva ner berättelsen så som den kommer till mig. När jag skrivit färdigt ett kapitel skriver jag en kommentar i manuset om vad jag behöver ta reda på. Dessutom tror jag på att låta fantasin göra sitt även när det handlar om sånt jag inte vet. Det är ju fiktion och inte fakta jag skriver.

Hittills har jag skrivit kapitel 1, 2 och 5. Jag har hoppat över kapitel 3 och 4 eftersom dom ska berättas ur 2 andra personers vinklar. För att hålla kvar varje persons unika röst skriver jag först alla kapitel där berättarvinkeln är G:s sen skriver jag alla ur B:s vinkel och till sist alla ur P:s vinkel.

När jag skrivit färdigt alla kapitel blir det till att lägga pussel och få varje kapitel på rätt plats i manuset. Ska bli kul att se hur jag fixar det. Men än är det långt dit. Fast jag hoppas att det inte ska dröja lika länge som det tog att skriva min första roman.

Under tiden när jag började planlägga min roman som har arbetsnamnet Där vinden aldrig vänder bytte jag från Scrivener och Index Card till Storyist. Den appen synkar mycket smidigare mellan min iPad, Mac och iPhone.

Läs fler Mitt skrivande