Hoppa till innehåll

Gestalta en självklar hen

Gestalta en självklar hen

Gestalta en självklar hen är en skrivövning. Jag vet att många fastnar på ordet ”hen” och sparkar bakut. Om du gör det, tänk dig en androgyn person som varken är en hon eller han utan både och. Försök att sätta dig in i det.

AI om ”hen”

AI-robot

Det är ett pronomen i det svenska språket som används när kön antingen är okänt eller när man vill undvika att specificera kön. Det fungerar som ett könsneutralt alternativ till ”han” och ”hon” och används bland annat för att inkludera alla kön i språket. Vilket kan vara användbart i text för att skapa en mer inkluderande känsla eller när man pratar om någon vars kön inte är känt eller relevant. Pronomenet infördes i svenskan under 2000-talet och finns med i Svenska Akademiens ordlista.

Debatten kring pronomenet har varit kontroversiell i Sverige sedan det började användas mer frekvent. Detta kan delvis förklaras genom de traditionella könsrollerna och språkbruket som i många år endast erkänt de könsbundna pronomenen ”han” (han) och ”hon” (hon). Vissa människor ser introduktionen av pronomet som en onödig eller konstlad förändring i språket, medan andra har uppfattat det som ett politiskt korrekt verktyg som tvingar fram en samhällsförändring.

Användningen av ”hen” ibland väcka starka känslor eftersom det utmanar traditionella normer och kan ses som en del i en större diskussion om kön och identitet i samhället.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Titta på min video

Innan du gör övningen, titta gärna på min video om gestaltning.

Övning

Gestalta ”hen” högst 30 ord. Undvik adjektiv och adverb, använd istället aktiva verb och beskrivande substantiv.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också skrivövningarna

GestaltningGestalta utan adjektiv och Gestalta en skola.

Fler skrivövningar

Gestalta en självklar hen är en skrivövning.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen