Hoppa till innehåll

Skriv en halkfri snödikt

Skriv en halkfri snödikt

Skriv en halkfri snödikt är en skrivövning där du får träna på assonans får att få en flytande rytmisk dikt.

Skriv en halkfri snödikt utan slutrim. Istället ska du använda med stavelserim s.k. assonans som också kallas inrim.

Assonans

Snöflinga

Assonansen kan gälla en eller flera vokaler:

Ur Wikipedia

Mer om inrim

Det är även känd som inrim, är en poetisk teknik där vokalljuden i ord eller stavelsegrupper upprepas för att skapa en effekt av rytm och klangmässig harmoni i dikten. Detta sker utan att slutrimmen används. Rimmen kan appliceras på en eller flera vokaler och kan ge dikten en mer flytande och melodisk kvalitet.

Rimma

För att ge ett exempel kan vi använda orden ”söta” och ”ögon”, där båda har samma vokalljudet ”ö”. Genom att använda sådana liknande vokalljud kan en diktsammansättning få en mer enhetlig och musikalisk klang.

Det kan användas för att framhäva känslor, stämningar eller för att ge en dikt en särskild rytmisk struktur. Det är en intressant skrivteknik som kan ge dina dikter en unik ton och stil.

Skriv en halkfri snödikt, skrivövning:

Övning

Tre verser med högst fem rader i varje. Tänk på att inte överdriva användningen av inrim för risken finns då att rytmen blir staccatoliknande dvs. styltig.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också skrivövningarna

Skrivövningen Upprepning, läs Uppställning av en dikt, lyssna på poddavsnittet Hejdå tonårsångest och läs mina haikus Snöspår, Vaggar, Si eller så och Ögonblick.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×