Hoppa till innehåll
Dröm
Utanför bilden
väntar inte Samarkand.
Dröm vidare, älskade!

© Iréne Svensson Räisänen
Ingå i min diktsamling Släck inte elden.

Släck inte elden

Om dikten

Kvinnlig fotograf

Min fru, Tuulikki Räisänen, är hobbyfotograf, att se henne arbeta inspirerade mig till den här dikten. Och att inse att du är nöjd med vad du har.

AI om Samarkand

Samarkand, ofta omnämnd för sin rika historia och sin kulturella betydelse, är en stad som verkligen har en särskild plats i världens hjärta. Staden ligger i dagens Uzbekistan och är känd för sin plats längs den antika Sidenvägen. Den har varit en smältdegel av världskulturer, språk och religioner.

Stadend är ofta förknippad med drömmar på grund av dess långa och färgstarka förflutna. Den erbjuder en kraftfull bild: ett Samarkand som inte väntar utanför det synliga eller det faktiska, vilket uppmanar läsaren att fortsätta att drömma och sträva efter något bortom nuet.

Samarkand

För många är inte bara Samarkand en fysisk plats, utan också en symbol för det ouppnåeliga eller det avlägsna – en stad omgiven av mystik och skönhet som förefaller vara precis utanför räckhåll. Med sitt historiska arv och dess arkitektoniska underverk fungerar det ofta som en idealiserad ort i det kollektiva medvetandet; den representerar längtan efter äventyr, upptäckt och ibland även en längtan tillbaka till en mytomspunnen tid av storhet och civilisatorisk glans.

Genom att drömma om Samarkand, eller andra platser och tider, delar vi i en del av mänsklighetens kollektiva odödliga själ där hopp och önskan bäddar för vår kreativa och emotionella tillväxt.

Läs också

Läsa

Dikter Drömmen, Uppmaning, Augustiorkestern, Uppmaning, Respektlöst och Oktober.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Dröm är skriven på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen