Utrustning du behöver för podcasting – Podcastguiden del 2

Utrustning du behöver för podcasting

Utrustning du behöver för podcasting är först och främst en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon. Utöver det är det mikrofonen du ska satsa dina pengar på. Ljudkvalitén är avgörande för att dina lyssnare ska vilja fortsätta att lyssna. Inbyggda mikrofoner i datorer är inget jag kan rekommendera att du ska använda. Ljudet är inte roligt att lyssna på i mobilen och det är där de flesta lyssnar på poddradio. Ett headset med mikrofon kan fungera till du har råd att köpa en ordentlig mikrofon.

Dynamisk eller kondensatormikrofon
Det finns två huvudgrupper av mikrofoner, dynamiska och kondensator. Dynamiska mikrofoner tar in mindre av ljudet i omgivningen och passar därför podcasting bäst.

Dynamiska mikrofoner tar främst in din röst och har lågt ingående ljud. Omfånget på ljudet är ofta inte lika stor som i kondensatormikrofon. Fast det är inget som märks för de flesta som lyssnar på din podd. Du kopplar ihop mikrofonen med en XLR-kabel via ett extern ljudkort t.ex. Focusrite Scarlett 2i2 till datorn. Verkar krångligare än det är.

Populära dynamiska mikrofoner är Shure SM58, som jag har, Rode Procaster och värstingen Heil PR-40.

Kondensatormikrofoner tar in din röst. Plus surret från din dator, klickande med musen, hunden som skäller och allt annat som du inte vill ha med. Fördelen med dessa är att de enkelt kan kopplas in via USB i din dator. De är oftast också billigare än dynamiska. Väljer du en sådan mikrofon får du vara beredd på att lägga ner onödigt mycket tid på att redigera bort ljud du inte vill ha med.

Populära kondensatormikrofoner är Blue SnowballRode Podcaster och Blue Microphones Yeti.

Budgetalternativ iPhone
Det finns ett budgetalternativ för dig som redan har en iPhone. Hur det är med andra mobiler vet jag inte. Mikrofon i medföljande hörlurar har OK kvalité. Det finns billiga och enkla appar du kan använd för att spela in och redigera. Men det sistnämnda rekommenderar jag dig att använda ett ljudprogram till. Nästa gång ska jag berätta mer om det.

Mikrofonstativ
Du bör sätta fast din mikrofon i en arm som ger dig en bra arbetsställning. Dessutom ser den till att ljud från bordet inte tas upp.

Rode stativarm, som jag använder, är välbyggt och stabilt. Kolla upp vilket som passar din mikrofon.

Shockmount
För att hindra att vibrationer i stativet, bordet och datorn att fångar upp av mikrofonen bör du använda en shockmount. Du måste kolla upp vilket som passar din mikron. Har du en dynamisk mikrofon som Shure SM58 kan du klara dig utan shockmount.

Puffskydd
För att du ska slippa spräcka dina lyssnares öron med ljudpuffar bör du använda ett puffskydd framför mikrofonen.

Det här puddskyddet använde jag till min Blue Snowball.

Till min dynamiska mikrofon använder jag ett mikrofonskydd som du trär över mikrofonens huvud istället för puffskydd. Många använder båda men jag tycker det är skönt att slippa puffskyddet som täcker halva dataskärmen. Ta reda på vilket mikrofonskydd som passar din mikrofon.

Hörlurar
Du måste ha ett par bra och bekväma hörlurar både när du spelar in och redigerar din podd. Tänk på att de släppa igenom så lite ljud som möjligt.

Själv använder jag numera trådlösa Bose SoundLink AE II. Dyra men så skönt att slippa trassel med sladden.

I del 3 tar jag upp program du kan använda för inspelning och redigering.

Fler avsnitt i Podcastguiden

Lyssna på min podcast Poetpodden

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This