Hoppa till innehåll

Utrustning du behöver till podden – Podcastguiden del 2

Utrustning du behöver till podden

Utrustning du behöver till podden är först och främst en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon. Utöver det är det mikrofonen du ska satsa dina pengar på. Ljudkvalitén är avgörande för att dina lyssnare ska vilja fortsätta att lyssna. Inbyggda mikrofoner i datorer är inget jag kan rekommendera att du ska använda. Ljudet är inte roligt att lyssna på i mobilen och det är där de flesta lyssnar på poddradio. Ett headset med mikrofon kan fungera till du har råd att köpa en ordentlig mikrofon.

Dynamisk eller kondensatormikrofon

Det finns två huvudgrupper av mikrofoner, dynamiska och kondensator. Dynamiska mikrofoner tar in mindre av ljudet i omgivningen och passar därför bättre för att podda.

Dynamiska mikrofoner tar främst in din röst och har lågt ingående ljud. Omfånget på ljudet är ofta inte lika stor som i kondensatormikrofon. Fast det är inget som märks för de flesta som lyssnar på din podd. Du kopplar ihop mikrofonen med en XLR-kabel via ett extern ljudkort t.ex. Focusrite Scarlett 2i2 till datorn. Verkar krångligare än det är.

Spelar in podd

Populära dynamiska mikrofoner är Shure SM58, som jag har, Rode Procaster och värstingen Heil PR-40.

Kondensatormikrofoner tar in din röst. Plus surret från din dator, klickande med musen, hunden som skäller och allt annat som du inte vill ha med. Fördelen med dessa är att de enkelt kan kopplas in via USB i din dator. De är oftast också billigare än dynamiska. Väljer du en sådan mikrofon får du vara beredd på att lägga ner onödigt mycket tid på att redigera bort ljud du inte vill ha med.

Populära kondensatormikrofoner är Blue Snowball och Blue Microphones Yeti.

Budgetalternativet iPhone

Podda med iPhone

Det finns ett budgetalternativ för dig som redan har en iPhone. Hur det är med andra mobiler vet jag inte. Mikrofon i medföljande hörlurar har OK kvalité. Det finns billiga och enkla appar du kan använd för att spela in och redigera. Men det sistnämnda rekommenderar jag dig att använda ett ljudprogram till. I del 3 berättar jag mer om det.

Mikrofonstativ och arm

Mikrofonstativ

Du bör sätta fast din mikrofon i en arm som ger dig en bra arbetsställning. Dessutom ser den till att ljud från bordet inte tas upp. Rode stativarm, som jag använder, är välbyggt och stabilt. Kolla upp vilket som passar din mikrofon.

Shockmount

Shockmount

För att hindra att vibrationer i stativet, bordet och datorn att fångar upp av mikrofonen bör du använda en shockmount. Du måste kolla upp vilket som passar din mikron. Har du en dynamisk mikrofon som Shure SM58 kan du klara dig utan shockmount.

Puffskydd

Mikrofon med puffskydd

För att du ska slippa spräcka dina lyssnares öron med ljudpuffar, t.ex. när du säger p, bör du använda ett puffskydd framför mikrofonen. Till min dynamiska mikrofon använder jag ett mikrofonskydd som du trär över mikrofonens huvud istället för puffskydd. Många använder båda, så också jag tycker. Ta reda på vilket mikrofonskydd som passar din mikrofon. Det finns också dyrare mikrofoner som har inbyggt mikrofon- och puffskydd.

Hörlurar

Hörlurar

Du måste ha ett par bra och bekväma hörlurar både när du spelar in och redigerar din podd. Tänk på att de släppa igenom så lite ljud som möjligt. Om du har råd satsa på ett par ordentliga studiolurar. Själv använder jag Sennheiser HD 280 Pro och är nöjd.

I del 3 tar jag upp program du kan använda för inspelning och redigering.
Fler avsnitt i Podcastguiden.

Poetpodden

Lyssna på min podcast Poetpodden

Utrustning du behöver till podden är del 2 i Podcastguiden.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×