Program du behöver för att spela in podcast – Podcastguiden del 3

Program du behöver för att spela in podcast

Program du behöver för att spela in podcast skriver jag om den här gången. Du behöver ett program för att spela in och redigera. Allra bäst är det förstås om du kan använda samma för att göra båda sakerna.

Garageband, som är gratis, är omtyckt bland oss som har en Mac. Jag spelade in och redigerade mina tre första avsnitt i Poetpodden i det.

Logic Pro X, det kostar en bra slant men är värt det, uppgraderade jag till när jag upptäckte att blev alltmer frustrerad över Garagebands begränsningar.

Audacity är gratis och populärt bland många som har en podcast. Det finns för både Mac och PC. Jag använder själv ibland till att putsa till ljudet på lyssnardikter innan jag lägger in dem i Logic Pro X.

Adobe Audacity används av proffsen. Jag har testat det i ett par månader men tycker det inte slår Logic Pro X i enkelhet. Dessutom måste du prenumerera på det och kostnaden är på tok för hög. Men har du redan Adobes program kan det ingång. Kolla upp det!

Izotope RX 5 är en plugin som passar alla fyra program jag skrivit om här ovanför. Det är suveränt för enkelt tvätta bort alla ovälkomna ljud som kan uppstå vid en inspelning. Det kostar en bra slant men besparar dig timmar av försök att göra det med programmens inbyggda plugin. Rekommenderas!

iTunes, som är gratis, kan du använda för att tagga din ljudfil och låta dina lyssnare få åtkomst till din podd. Jag återkommer till det i ett kommande inlägg.

iD3 Editor (mac) använder jag istället för iTunes. Betydligt smidigare. TuneUp finns för både PC och Mac. Båda kostar en slant.

Skype, som är gratis, använder jag och många andra för att göra intervjuer. Det finns plugin Call Recorder för Mac och Pamela för PC som du kan använda för att spela in samtalen. Det fungerar för det mesta bra, men kräver att du och den du pratar med har bra internetuppkopplingar. Du får betala för båda, men det är det värt. Det finns gratis program men de är betydligt krångligare och inte lika pålitliga.

Vill du spela in din podcast i mobilen eller surfplattan finns det många bra appar. Jag har testat BossjockPio Recorder och Opinion i min iPhone. Apparna är gratis att testa. Med kan du spela in, göra enklare redigering och spara i till exempel Dropbox. Med en mobil eller surfplatta och kan spela in en podd nästan vara som helst. Bra, eller hur?

Hur du använder de här programmen och pluginen kommer jag att berätta om i flera av de kommande avsnitten. Kom ihåg att det kan verka svårt men i princip är poddradio enkelt:

 1. Spela in.
 2. Redigera.
 3. Spara/exportera till en mp3-fil och tagga den.
 4. Lägg upp ljudfilen på ett webbhotell för ljud.
 5. Se till att iTunes får veta att du har en podd eller ett nytt avsnitt.
 6. Lägg upp ljudfilen i din blogg.
 7. Se till att alla får veta att du har en podd.
 8. Spela in nästa avsnitt.

I del 4 tar jag upp inspelningen av ett poddavsnitt.

Fler delar i Podcastguiden

Lyssna på min podcast Poetpodden

2 tankar på “Program du behöver för att spela in podcast – Podcastguiden del 3”

 1. Hej!

  Jag har en fråga angående poddredigering…Det är självklart helt frivilligt att svara eftersom att det inte gäller köp av någon tjänst.Hur lång tid skulle du säga att det tar att redigera ned 1 timmes inspelat tal till 20 minuter? Då menar jag även mixning osv, det vill säga att det ska vara klart att sändas. 
  Skulle vara superschysst att få en ”second opinion”.(Jag redigerar själv podd).
  Med Vänliga Hälsningar 
  Malin Lybeck. 

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This