Så spelar du in ett poddavsnitt. Exakt hur du gör skiljer sig något åt beroende på vilket program du använder. Jag tänker visa hur det går till i Audacity eftersom det är ett av de vanligaste program att börja podda med. Först går jag igenom vad du ser när du startar programmet. Det finns en hel del till i programmets meny. Kolla igenom det och testa de olika finesserna.
Innehåll
Så spelar du in ett poddavsnitt, lathund:
- Transportkontrollknappar Spela upp, pausa, stoppa och spela in. Du kan också använda kortkommandon via tangentbordet. R för inspelning och P pausar.
- Utvolymen Olika reglars för att höja och sänka ljudet när du spelar in.
- Redigeringsverktyg Markerar du delar av det ljudspår du vill redigera, zoomar in eller ut i ljudinnehållet och förflyttar det i tid.
- Volymmätaren Här ser du högt ljudet är när du spelar. Håll dig till grönt och låt det aldrig nå det röda för att slippa klippnandet.
- Uppspelningsmarkören Det gröna vertikala strecket markerar var i inspelning du är. Du kan flytta markören fram och tillbaka hur du själv önskar.
- In- och utgångar Här väljer du med vilken mikrofon du vill spela in och i vad du vill höra det utgående ljudet.
- Mer redigering Klippa ut delar av ljudspår, kopiera, klistra in, applicera tystnad med mera.
- Tidsaxel Anger hur lång din inspelning är i minuter och sekunder.
- Ljudspår Det inspelade ljudet i vågor.
- Ljudupplösning Upplösningen på ljudet som alltid bör vara 41 000 Hz i en podd.
Uppdatering: Programmet har uppdaterats sedan jag använde det och skrev den här lathunden och i videon. Vilket innebär att det kan finnas skillnader men i det stora hela bör det fortfarande stämma.
Första inspelningen
När du ställt in ingångar och utgångar är du redo att göra din första inspelning. Jag har gjort en video åt dig så att det är lättare att se. Varsågod!
Uppdatering: Ljudfilen ska vara i formatet mp3. När jag spelade in videon fanns det inte inbyggt i Audacity vilket det gör idag.
I del 5 tar jag upp hur du redigerar din podd.
Fler delar i Podcastguiden
Lyssna på min podcast Poetpodden