Hoppa till innehåll

Redigera ett poddavsnitt – Podcastguiden del 5

Redigera ett poddavsnitt

Redigera ett poddavsnitt kan betyda olika saker. Vad och hur mycket beror på vilken typ av podcast du har. Hur mycket du vill och behöver ta bort och eventuellt lägga till. Dessutom kan det bero på inställningen du har. En del tycker att en podcast ska vara autentisk och redigerar ingenting. Jag, och många med mig, redigerar för att ge lyssnarna den bästa möjliga upplevelsen.

Hitta din nivå på redigeringen

Eftersom det finns många olika sätt att redigera tänker jag berätta hur jag gör. Du måste själv hitta din nivå på hur mycket eller lite du ska arbeta med det inspelade poddavsnittet.

Själv använder jag numera Hindenburg Journalist Pro för att redigera Poetpodden. Ett gratis och populärt program är Audacity.

Redigera poddavsnitt med gäster/flera programledare

Gäster i podden

Ungefär vartannat avsnitt jag gör är en intervju eller ett samtal med en gäst. Jag gör det via Skype, en mixer och Zoom H5 och får då två ljudspår. Ett med min gästs tal och ett med mitt. Det gör det enklare att redigera. Jag lägger mellan 6-12 timmar på redigering av en 30 min lång inspelning.

Redigera ett poddavsnitt, lathund:

Tips
  1. Jag börjar med att redigera bort det inledande och avslutande samtalet jag alltid har med mina gäster som inte ska ingå i podden.
  2. Efter det tar jag bort eventuella längre partier jag minns från inspelningen att jag inte vill ha med. Det kan vara att gästen eller jag vill ta om något vi sagt. Ibland behöver någon av oss en längre paus.
  3. Det nästa jag gör är att byta plats på olika partier i inspelningen om det behövs. Jag slår också ihop eller delar på olika partier för att få ett bättre flyt i samtalet.
  4. Efter det börjar jag lyssna från början och tar bort långa pauser. Samtidigt tar jag bort upprepningar, när vi pratar i mun på varandra, de flesta men inte alla ”hmm…”, ”mmm”, ”vad heter det” och andra överanvända uttryck som jag och många andra använder utan att vi tänker på det. Dessutom tar jag bort eventuella oljud, som en mobilsignal, en hund som skäller med mera som kan ha smugit sig in under inspelning.
  5. När det är färdigt lägger jag in intro, outro och jinglar. Mer om det i nästa del.
  6. Avslutningsvis lyssnar jag igenom hela avsnittet för att upptäcka eventuella missar jag gjort under redigeringen. Det kan vara att min gäst och jag inte är synkroniserade. Att det uppstått en onödig paus eller att det behövs en paus.

Redigering av poddavsnitt med enbart programledare

Ensam poddare

Avsnitten med bara mig är oftast kortare och består av bara ett spår. Dessutom gör jag omtagningar under inspelningen när det krävs. Det gör att det tar mindre tid att redigera.

  1. Första steget är att redigerar bort för långa pauser, upprepningar och eventuell oljud.
  2. När det är färdigt lägger jag in intro, outro och jinglar.
  3. Avslutningsvis lyssnar jag igenom hela avsnittet för att upptäcka eventuella missar jag gjort under redigeringen.

Som du ser lägger jag ner en hel del tid på redigeringen. Du väljer så klart själv din egen nivå hur mycket du vill redigera ett poddavsnitt.

Göra en podd

I del 6 tar jag upp intro, outro och jinglar.
Alla delar i Podcastguiden

Redigera ett poddavsnitt är del 5 i Podcastguiden.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen