Redigera ett poddavsnitt – Podcastguiden del 5

Redigera ett poddavsnitt

Redigera ett poddavsnitt kan betyda olika saker. Vad och hur mycket beror på vilken typ av podcast du har. Hur mycket du vill och behöver ta bort och eventuellt lägga till. Dessutom kan det bero på inställningen du har. En del tycker att en podcast ska vara autentisk och redigerar ingenting. Jag, och många med mig, redigerar för att ge lyssnarna den bästa möjliga upplevelsen.

Eftersom det finns många olika sätt att redigera tänker jag berätta hur jag gör. Du måste själv hitta din nivå på hur mycket eller lite du ska arbeta med det inspelade poddavsnittet.

Själv använder jag Hindenburg Journalist Pro för att spela in och redigera Poetpodden. Ett gratis och populärt program är Audacity.

Redigera poddavsnitt med gäster/flera programledare

Ungefär vartannat avsnitt jag gör är en intervju eller ett samtal med en gäst. Jag gör det via Skype direkt in i Hindenburg Journalist Pro och får då två ljudspår. Ett med min gästs tal och en med mitt. Det gör det enklare att redigera. Jag lägger minst två timmar på redigering av en halvtimmes lång inspelning.

  1. Jag börjar med att redigera bort eventuella det inledande och avslutande samtalet jag alltid har med mina gäster.
  2. Efter det tar jag bort eventuella längre partier jag minns från inspelningen att jag inte vill ha med. Det kan vara att gästen eller jag vill ta om något eller andra.
  3. Nästa jag gör är att byta plats på olika partier i inspelningen om det behövs. Jag för också ihop eller delar på olika partier för att få ett bättre flyt i samtalet.
  4. Efter det börjar jag lyssna från början och tar bort långa pauser. Samtidigt tar jag bort upprepningar, när vi pratar i mun på varandra, de flesta men inte alla ”hmm…”, ”mmm”, ”vad heter det” och andra överanvända uttryck som jag och många andra använder utan att vi tänker på det. Dessutom tar jag bort eventuella oljud, som en mobilsignal, en hund som skäller med mera som kan ha smugit sig in under inspelning.
  5. När det är färdigt lägger jag in intro, outro och jinglar.
  6. Avslutningsvis lyssnar jag igenom hela avsnittet för att upptäcka eventuella missar jag gjort under redigeringen. Det kan vara att min gäst och jag inte är synkroniserade. Att det uppstått en onödig paus eller att det behövs en paus.
Redigering av poddavsnitt med en programledare

De avsnitten med bara mig är oftast kortare och består av bara ett spår. Dessutom gör jag omtagningar under inspelningen när det krävs. Det gör att det tar mindre tid att redigera.

  1. Första steget är att redigerar bort för långa pauser, upprepningar och eventuell oljud.
  2. När det är färdigt lägger jag in intro, outro och jinglar.
  3. Avslutningsvis lyssnar jag igenom hela avsnittet för att upptäcka eventuella missar jag gjort under redigeringen.

Som du ser lägger jag ner en hel del tid på redigeringen. Du väljer så klart själv din egen nivå hur mycket du vill redigera ett poddavsnitt.

Tidigare delar i Podcastguiden

I del 6 tar jag upp intro, outro och jinglar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This