Intro outro och jinglar

Intro outro och jinglar – del 6 Podcastguiden

Uppdaterad 9 oktober 2022

Intro outro och jinglar i podcast – del 6 i Podcastguiden. Många använder musik i sina poddar, andra kör helt utan. Själv tycker jag om att ha ett intro och ett outro med musik. Det är ett sätt att få lyssnarna att känna igen sig och veta när varje avsnitt börjar och slutar. Jag använder dessutom korta jinglar jag själv spelat in. Utöver det brukar jag dela in varje avsnitt med korta musiksnuttar. Hur du gör är helt upp till dig.

Viktigt! Tänk på upphovsrätten till musiken du använder. Du måste antingen fråga om lov om du får använda den eller betala för att få göra det. Det finns många platser på nätet där du kan hämta musik gratis eller betala en ofta låg summa. Det finns tyvärr många som stämts på stora belopp när de använt musik av kända artister i sina podcast. Se till att du inte blir en av dem.

Länkar till musik i Intro outro och jinglar:

http://freemusicarchive.org/

http://www.premiumbeat.com/

https://studio.youtube.com/channel/UC77XxBnRZt45IAV9FtrTdXw/music

Intro/inledning

Det kan vara ett kort inledande stycke musik med eller utan tal. Många spelar in ett intro där de presenter podden och använder samma i början på varje avsnitt. I bakgrunden brukar det oftast höras musik.  Andra har inget intro utan kör igång direkt. Jag har varierat mig och ibland spelat musik i bakgrunden medan jag presenterat podden, mig själv och berättat om innehållet i avsnittet. Just nu har jag ett förinspelat intro som jag använder alla avsnitten. .

Outro/avslut

Här är också smaken olika. En del använder förinspelade outron med eller utan musik där de berättar hur lyssnarna kan komma i kontakt med dem o.s.v. En hel del kör live med eller utan musik. Jag har testat mig fram och använder just nu, efter att jag slutat prata, en kort version av musiken i introt. I tidigare avsnitt använde jag musik under det avslutande pratet.

Jinglar

Jinglar kan vara förinspelad reklam om du har sponsorer. Själv kör jag med en del förinspelade jinglar med info om podden. Jag har också jinglar som påannonserar olika återkommande moment i podden.  Utöver det använder jag korta musiksinglar för att dela upp längre partier av prat.

Tona in och ut

För att inte förstöra dina lyssnares hörsel bör du använda Tona in och Tona ut (Fade in och fade out). Det kan du enkelt göra i menyn Effekter i Audacity. Tänk också på att hålla ner volymen på all annan musik du använder.

Tidigare delar i Podcastguiden

I del 7 berättar jag hur du förbättra ljudet på din podcast.

Intro outro och jinglar – del 6 i Podcastguiden.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen