Intro outro och jinglar i podcast – del 6 i Podcastguiden. Många använder musik i sina poddar, andra kör helt utan. Själv tycker jag om att ha ett intro och ett outro med musik.
Det är ett sätt att få lyssnarna att känna igen sig och veta när varje avsnitt börjar och slutar. Jag använder dessutom korta jinglar jag själv spelat in. Utöver det brukar jag dela in varje avsnitt med korta musiksnuttar. Hur du gör är helt upp till dig.
Innehåll
Viktigt! Tänk på upphovsrätten till musiken du använder. Du måste antingen fråga om lov om du får använda den eller betala för att få göra det. Det finns många platser på nätet där du kan hämta musik gratis eller betala en ofta låg summa.
Det finns tyvärr många som stämts på stora belopp när de använt musik av kända artister i sina podcast. Se till att du inte blir en av dem. Det här är viktigt när du väljer vilka intro outro och jinglar du ska använda i din podd.
Länkar till musik i intro outro och jinglar:
https://studio.youtube.com/channel/UC77XxBnRZt45IAV9FtrTdXw/music
Intro/inledning
Det kan vara ett kort inledande stycke musik med eller utan tal. Många spelar in ett intro där de presenter podden och använder samma i början på varje avsnitt. I bakgrunden brukar det oftast höras musik. Andra har inget intro utan kör igång direkt. Jag har varierat mig och ibland spelat musik i bakgrunden medan jag presenterat podden, mig själv och berättat om innehållet i avsnittet. Just nu har jag ett förinspelat intro som jag använder alla avsnitten. .
Outro/avslut
Här är också smaken olika. En del använder förinspelade outron med eller utan musik där de berättar hur lyssnarna kan komma i kontakt med dem o.s.v. En hel del kör live med eller utan musik. Jag har testat mig fram och använder just nu, efter att jag slutat prata, en kort version av musiken i introt. I tidigare avsnitt använde jag musik under det avslutande pratet.
Jinglar
Jinglar kan vara förinspelad reklam om du har sponsorer. Själv kör jag med en del förinspelade jinglar med info om podden. Jag har också jinglar som påannonserar olika återkommande moment i podden. Utöver det använder jag korta musiksinglar för att dela upp längre partier av prat.
Tona in och ut
För att inte förstöra dina lyssnares hörsel bör du använda Tona in och Tona ut (Fade in och fade out). Det kan du enkelt göra i menyn Effekter i Audacity. Tänk också på att hålla ner volymen på all annan musik du använder.
Intro outro och jinglar är både viktiga och oviktiga. En del poddare väljer bort dem vilket jag tycker är synd. För om de används på rätt så styr de rytmen i din podd. Så välj och använd intro outro och jinglar med omsorg
När du är färdig med Intro outro och jinglar – del 6 Podcastguiden kan du fortsätta med del 7 där jag berättar hur du förbättra ljudet på din podcast.
Tidigare delar i Podcastguiden