Marknadsföring, reklam och sponsring av poddar

Marknadsföring, reklam och sponsring av poddar – del 9 i Podcastguiden

Marknadsföring, reklam och sponsring av poddar, det handlar del 9 i Podcastguiden om. Att hitta dina lyssnare är kanske den svåraste biten för en poddare. Är du okänd och startat din första podcast kan det kännas frustrerande när du ser statistiken på Libsyn, SoundCloud eller var du har dina ljudfiler. Mitt tips är att du låter bli att kolla hur många som lyssnat på dina poddavsnitt det första året.

Läs mer

Förbättra ljudet i din podd

Förbättra ljudet i din podd – del 7 Podcastguiden

Förbättra ljudet i din podd är viktigare än du kanske tror. Upplever lyssnarna att ljudet är för lågt eller för högt. Att det har för mycket eller lite eko. Har ljud som inte alls hör till, en hund som skäller, en dörr som slår igen eller liknande. Om det är fallet spelar det ingen roll hur intressant innehåll du har. Risken är stor att du kommer att förlora dina lyssnare.

Läs mer

Intro, outro och jinglar

Intro, outro och jinglar – del 6 Podcastguiden

Intro outro och jinglar i podcast – del 6 i Podcastguiden. Många använder musik i sina poddar, andra kör helt utan. Själv tycker jag om att ha ett intro och ett outro med musik. Det är ett sätt att få lyssnarna att känna igen sig och veta när varje avsnitt börjar och slutar. Jag använder dessutom korta jinglar jag själv spelat in. Utöver det brukar jag dela in varje avsnitt med korta musiksnuttar. Hur du gör är helt upp till dig.

Läs mer

Redigera ett poddavsnitt

Redigera ett poddavsnitt – Podcastguiden del 5

Redigera ett poddavsnitt kan betyda olika saker. Vad och hur mycket beror på vilken typ av podcast du har. Hur mycket du vill och behöver ta bort och eventuellt lägga till. Dessutom kan det bero på inställningen du har. En del tycker att en podcast ska vara autentisk och redigerar ingenting. Jag, och många med mig, redigerar för att ge lyssnarna den bästa möjliga upplevelsen.

Läs mer

Så spelar du in ett poddavsnitt

Så spelar du in ett poddavsnitt – Podcastguiden del 4

Så spelar du in ett poddavsnitt. Exakt hur du gör skiljer sig något åt beroende på vilket program du använder. Jag tänker visa hur det går till i Audacity eftersom det är ett av de vanligaste program att börja podda med. Först går jag igenom vad du ser när du startar programmet. Det finns en hel del till i programmets meny. Kolla igenom det och testa de olika finesserna.

Läs mer

Utrustning du behöver för podcasting

Utrustning du behöver för podcasting – Podcastguiden del 2

Utrustning du behöver för podcasting, podda, är först och främst en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon. Utöver det är det mikrofonen du ska satsa dina pengar på. Ljudkvalitén är avgörande för att dina lyssnare ska vilja fortsätta att lyssna. Inbyggda mikrofoner i datorer är inget jag kan rekommendera att du ska använda. Ljudet är inte roligt att lyssna på i mobilen och det är där de flesta lyssnar på poddradio. Ett headset med mikrofon kan fungera till du har råd att köpa en ordentlig mikrofon.

Läs mer

Pin It on Pinterest