Hoppa till innehåll

Filformat och plats för ljudfilen – del 8 i Podcastguiden

Filformat och plats för ljudfilen

Filformat och plats för ljudfilen är del 8 i Podcastguiden. Nu när du spelat in ditt första avsnitt och redigerat det är det dags att exportera ljudfilen till rätt format.

Innehåll

Ljudformat

MP3 har länge varit det rådande formatet på ljudfilerna för poddar. Det finns flera nya på gång, men jag håller mig här till det som krävs på Apple Podcaster och de allra flesta plattformar.

Det är viktigt att ljudfilen är så liten som möjligt eftersom den ska kunna laddas ner i mobiler och surfplattor med litet utrymme. Samtidigt ska ljudkvalitén vara bästa möjliga. Därför fungerar det med MP3.

MP3-kodare

MP3

Använder du senaste versionen av Audacity ingår numera mp3-kodare Lame. Det är inte lika komplicerat som det först kan verka. Och som tur är behöver du bara göra det första gången du ska exportera din ljudfil.

Använder du Garageband, Logic Pro X, Adobe Audition eller Hindenburg Journalist (som jag själv använder och varmt rekommenderar) är mp3 inbyggt och bara välja det när du ska exportera filen.

Använd Auphonic Leveler istället

Ljudnivå

När jag nu skrivit att du ska exportera till MP3 så vill jag att du först läser det här innan du sätter igång. Jag och många andra poddare använder Auphonic Leveler för att exportera till MP3. Då får du en betydligt mindre fil och med bättre ljud.

Auphonic har flera olika metoder för att reducera oljud och att ställa in ljudnivåerna på ljudet. Du kan ladda upp filen på deras hemsida eller så köper du deras app och laddar ner.

Filformat och plats för ljudfilen för ljudfilen är viktigt

När du har din MP3-fil är det dags att lägga upp den så att dina lyssnare får tillgång till den.

Använd ett hotell för ljudfiler

Ljudfilshotell

Lägg inte upp filen på ditt webbhotell om du har ett eller din egna server. Det kan få allting att krascha om du får många lyssnare. Istället bör du använda ett hotell för ljudfiler som Libsyn eller Blubrry. Använder du Libsyn får du också en blogg om du inte redan har det. Har du redan en blogg som kör WordPress kan du använda ett plugin som PowerPress för att skicka ditt RSS-flöde till Apple Podcaster.

Själv använder jag Libsyn, WordPress och PowerPress och är nöjd med hur det fungerar.

RSS-flöde

RSS

För att dina lyssnare ska kunna prenumerera på din podd och veta när du lagt upp ett nytt avsnitt används RSS.

Viktigt: Se till att du själv har kontrollen över ditt RSS-flöde. Ändras flödet det kan dina lyssnare inte längre hitta din podd.

Själv får jag mitt flöde via PowerPress i WordPress vilket fungerar bra.

Apple Podcaster

Podcast

När du fått tillgång till ditt RSS-flöde ska du länka in det i Apple Podcaster. Apple var de som en gång började med podcast och de är fortfarande viktiga.

Du bör registrera din podcast i Apple Podcaster. När du en gång gjort det behöver du inte göra om det. Använder du WordPress och PowerPress skickas uppdateringen av ditt flöde automatiskt till Apple Podcaster när du uppdaterat din blogg med ett nytt poddavsnitt.

Se till att du äger dina filer

Till sist, många använder SoundCloud eller Acast för sin podcast. Det gör jag med men jag rekommenderar dig att inte enbart använda deras plattform. Se istället till att du själv äger dina filer och har dem på Libsyn eller liknande. När de är trygga där kan du länka in dem på de andra plattformarna.

Podcast

I del 9 tar jag upp hur du hittar dina lyssnare, marknadsföring, reklam och sponsring.

Tidigare delar i Podcastguiden

Lyssna på Poetpodden

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×