Hoppa till innehåll

Förbättra ljudet i din podd – del 7 Podcastguiden

Förbättra ljudet i din podd

Förbättra ljudet i din podd är viktigare än du kanske tror. Upplever lyssnarna att ljudet är för lågt eller för högt. Att det har för mycket eller lite eko. Har ljud som inte alls hör till, en hund som skäller, en dörr som slår igen eller liknande. Om det är fallet spelar det ingen roll hur intressant innehåll du har. Risken är stor att du kommer att förlora dina lyssnare.

Innan du spelar in

Ljudbord
  • Köp den bästa mikrofon du har råd med. För att få veta mer kan du läsa del 2.
  • Valet av rum du spelar in i är viktigt för ekot. Många podcasts spelas in i garderober. Varför? Kläder och andra tyger dämpar ekot. En filt över huvud och axlar har också en dämpande effekt. Det finns särskilda Vocal Reflection Filter (vad det nu kan bli på svenska) du kan använda för att skärma av ljudet.
  • Miljön du spelar in i bör vara så ljudlös du kan få den. Se till att stänga av mobilen och alla dataenheter program/appar du inte behöver.

Ljudförbättring, tips: 

Tips

Bästa ljudförbättringen är att minimera störningar under inspelningen.

Efter inspelningen

Noice Reduction/Brusreducering, som finns i program som Audacity, kan minska konstant bakgrundsljud såsom hum, visselpipa, gnäll och surr. Testa dig fram och tänk på att filter av den typen alltid arbetar på bekostnad av hela ljudmattan. Använt i lagom dos kan det vara effektivt.

*Crompressor/Kompressor använts främst för att jämna ut ljudnivån. Höga ljud blir mjukare och låga starkare. Bör i de flesta fall användas. Var dock försiktigt så du inte använder för mycket. Då kan ljudet bli sämre istället för bättre.

*Equalization/Utjämning är ett effektivt sätt att förbättra ljudet på din röst. Det kräver dock en hel del testande och träning för att få till det på bästa sätt. Fast det är värt att lägga ner tid på att lära dig vilka inställningar som passar din röst bäst.

*Normalize/Normalisera gör du för att jämna ut ljudet mellan höger och vänster kanal om du spelar in i stereo. Ett måste efter att du använt ovanstående effekter.

Själv använder jag programmet Hindenburg Journal Pro för att redigera Poetpodden och ljudet i mina videor. Där är effekterna enkla att förstå och använda. Ibland får jag intalade lyssnardikter som kräver mer brusreducering. Till det har jag en plugin, Izotope RX 8 Audio Editor. Den innehåller alla verktyg du behöver för att hålla poddens ljud i bästa skick.

Förbättra ljudet i din podd, sammanfattning:

Sammanfattning

Det finns mängder av filter och effekter du kan använda för att förbättra ljudet i din podd. De jag listat här är de vanligaste och som du kan testa att använda. Övriga ska du använda med försiktighet. Tänk också på att det är bättre att spela in en podd utan störande ljud än att försöka rätta till det i efterhand.

Video är ett effektivt sätt att lära dig allt du behöver veta om brusreducering i Audacity. Använder du andra program hittar du troligen instruktionsvideor till dem på YouTube.

I del 8 tar jag upp filformat och val av plats för ljudfilen.
Tidigare delar i Podcastguiden

Lyssna på

Kvinna med hörlurar

Min egen podcast Poetpodden.

Förbättra ljudet i din podd

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen