Filformat och val av plats för ljudfilen – del 8 i Podcastguiden

Filformat och val av plats för ljudfilen, är del 8 i Podcastguiden. Nu när du spelat in ditt första avsnitt och redigerat det är det dags att exportera ljudfilen till rätt format.

Ljudformat

MP3 har länge varit det rådande formatet på ljudfilerna för poddar. Det finns flera nya på gång, men jag håller mig här till det som krävs på Itunes och de allra flesta plattformar.

Det är viktigt att ljudfilen är så liten som möjligt eftersom den ska kunna laddas ner i mobiler och surfplattor med litet utrymme. Samtidigt ska ljudkvalitén vara bästa möjliga. Därför fungerar det med MP3.

MP3-kodare

Använder du Audacity måste du ladda ner en mp3-kodare Lame. Det är inte lika komplicerat som det först kan verka. Och som tur är behöver du bara göra det första gången du ska exportera din ljudfil.

Använder du Garageband, Logic Pro X, Adobe Audition eller Hindenburg Journalist (som jag själv använder och varmt rekommenderar) är mp3 inbyggt och bara välja det när du ska exportera filen.

Använd Auphonic Leveler istället

OBS! När jag nu skrivit att du ska exportera till MP3 så vill jag att du först läser det här innan du sätter igång. Jag och många andra poddare använder Auphonic Leveler för att exportera till MP3. Då får du en betydligt mindre fil och med bättre ljud.

Auphonic har flera olika metoder för att reducera oljud och att ställa in ljudnivåerna på ljudet. Du kan ladda upp filen på deras hemsida eller så köper du deras app och laddar ner.

Filformat och val av plats för ljudfilen är viktigt

När du har din MP3-fil är det dags att lägga upp den så att dina lyssnare får tillgång till den. Varning: Lägg inte upp filen på ditt webbhotell om du har ett eller din egna server. Det kan få allting att krascha om du får många lyssnare.

Istället bör du använda ett hotell för ljudfiler som Libsyn eller Blubrry. Använder du Libsyn får du också en blogg om du inte redan har det. Har du redan en blogg som kör WordPress kan du använda en plugin PowerPress för att skicka ditt RSS-flöde till iTunes.

Själv använder jag Libsyn, WordPress och PowerPress och är nöjd med hur det fungerar.

RSS-flöde

För att dina lyssnare ska kunna prenumerera på din podd och veta när du lagt upp ett nytt avsnitt används RSS. Viktigt: Se till att du själv har kontrollen över ditt RSS-flöde. Ändras flödet det kan dina lyssnare inte längre hitta din podd.

Själv får jag mitt flöde via PowerPress i WordPress vilket fungerar bra.

iTunes

När du fått tillgång till ditt RSS-flöde ska du länka in det i iTunes. Apple var de som en gång började med podcast och de är fortfarande viktiga.

Du bör registrera din podcast i iTunes. När du en gång gjort det behöver du inte göra om det. Använder du WordPress och PowerPress skickas uppdateringen av ditt flöde automatiskt till iTunes när du uppdaterat din blogg med ett nytt poddavsnitt.

Se till att du äger dina filer

Många använder SoundCloud eller Acast för sin podcast. Det gör jag med men jag rekommenderar dig att inte enbart använda deras plattform. Se istället till att du själv äger dina filer och har dem på Libsyn eller liknande. När de är trygga där kan du länka in dem på de andra plattformarna.

Det var allt om filformat och val av plats för ljudfilen

I del 9 tar jag upp hur du hittar dina lyssnare, marknadsföring, reklam och sponsring.

Tidigare delar i Podcastguiden

Lyssna på Poetpodden!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This