Hoppa till innehåll

Program för att spela in podcast – Podcastguiden del 3

Program för att spela in podcast

Program för att spela in podcast handlar det om den här gången. Du behöver ett program för att spela in och redigera. Allra bäst är det förstås om du kan använda samma för att göra båda sakerna.

Spela in och redigera

Spela in podd

Program för att spela in podcast

Garageband, som är gratis, är omtyckt bland oss som har en Mac. Jag spelade in och redigerade mina tre första avsnitt i Poetpodden i det.

Logic Pro X, det kostar en bra slant men är värt det, uppgraderade jag till när jag blev alltmer frustrerad över Garagebands begränsningar.

Audacity är gratis och populärt bland många som har en podcast. Det finns för både Mac och PC. Jag använde själv det ibland när jag började podda för att putsa till ljudet på lyssnardikter innan jag la in dem i Logic Pro X.

Adobe Audacity används av proffsen. Jag har testat det i ett par månader men tycker det inte slår Logic Pro X i enkelhet. Dessutom måste du prenumerera på det och kostnaden är på tok för hög. Men har du redan Adobes program kan det ingång och då värt att använda. Kolla upp det!

Uppdatering: Efter att ha gjort cirka 20 avsnitt med olika program hittade jag Hindeburg Journalist Pro. Det kostar en del men är värt varje krona. Det är gjort för podcasting och radio vilket märks. Du hittar lätt allt du behöver för det är inte gömt bland en massa som poddare inte behövs. Alla som testar programmet blir nöjda och vill aldrig gå tillbaka till något av de program de använd tidigare. Du använder programmet både för att spela in och redigera.

Tvätta ljudet

Tvättmaskin

Izotope RX 8 är en plugin som passar alla fyra program jag skrivit om här ovanför. Det är suveränt för enkelt tvätta bort alla ovälkomna ljud som kan uppstå vid en inspelning. Det kostar en bra slant men besparar dig timmar av försök att göra det med programmens inbyggda plugin. OBS! Detta är inbyggt i Hindenburg och fungerar dessutom bättre.

Tagga ljudfilen

Apple Podcaster (tidigare iTunes) som är gratis, kan du använda för att tagga din ljudfil och låta dina lyssnare få åtkomst till din podd. Jag återkommer till det i ett kommande inlägg.

iD3 Editor (mac) använder jag istället för iTunes. Betydligt smidigare. För både Windows-användare rekommenderar jag MusicBrainz Picard som också finns för Mac och Linus.

Spela in intervjuer

Intervju i dator

Skype, som är gratis, använder jag och många andra för att göra intervjuer. Det finns plugin Call Recorder för Mac och Pamela för PC som du kan använda för att spela in samtalen. Det fungerar för det mesta bra, men kräver att du och den du pratar med har bra internetuppkopplingar. Du får betala för båda, men det är det värt. Det finns gratis program men de är betydligt krångligare och inte lika pålitliga.

Det finns många andra sätt att spel in samtale än med Skype. Testa dig fram till vad som passar dig.

Uppdatering: Under en kort period, innan Microsoft förnindrade det, gick det att spela in Skypesamtal direkt i Hindenburg. Det fungerade utmärkt. Jag gick istället över till att via en mixer (går bra med den allra enklaste) och ljudinspelaren Zoom H5 spela in intervjuerna jag gör via Skype. Fördelen är att det går att bättra på ljudkvalitet på Skypes ljud som ofta kan svaja. På köpet får jag en säkerhetskopia i inspelaren Zoom H5.

Om du vill spela in flera personer samtidigt och på plats är Zoom H6 ett av de bästa alternativen.

Spela in i mobilen och surfplattan

iPhone och en iPad

Vill du spela in din podcast i mobilen eller surfplattan finns det många bra appar. Jag har testat Bossjock och Pio Recorder i min iPhone. Apparna är gratis att testa. Med kan du spela in, göra enklare redigering och spara i till exempel Dropbox. Med en mobil eller surfplatta och kan spela in en podd nästan vara som helst. Bra, eller hur? Det kommer hela tiden nya smarta appar som underlättar för ditt poddande.

Hur du använder de här programmen och pluginen kommer jag att berätta om i flera av de kommande avsnitten. Kom ihåg att det i början kan verka svårt men i princip är poddandet enkelt.

Lathund för nya poddare

Lathund
  1. Spela in.
  2. Redigera.
  3. Spara/exportera till en mp3-fil och tagga den.
  4. Lägg upp ljudfilen på ett webbhotell för ljud.
  5. Se till att Apple Podcast får veta att du har en podd eller ett nytt avsnitt.
  6. Lägg upp ljudfilen i din blogg.
  7. Se till att alla får veta att du har en podd.
  8. Spela in nästa avsnitt.

I del 4 tar jag upp inspelningen av ett poddavsnitt.

Fler delar i Podcastguiden

Program för att spela in podcast är del 3 i Podcastguiden.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Kommentarer

  1. Hej!

    Jag har en fråga angående poddredigering…Det är självklart helt frivilligt att svara eftersom att det inte gäller köp av någon tjänst.Hur lång tid skulle du säga att det tar att redigera ned 1 timmes inspelat tal till 20 minuter? Då menar jag även mixning osv, det vill säga att det ska vara klart att sändas. 
    Skulle vara superschysst att få en ”second opinion”.(Jag redigerar själv podd).
    Med Vänliga Hälsningar 
    Malin Lybeck. 

  2. Måste rekommera lucirooms.com för att spela in distanspoddar. Samma teknik som Sveriges Radio använder för enklare på-fältet-intervjuer och live-deltagande (Luci Live från Technica del Arte). Klart bättre ljudkvalitet. Finns att hyra per dag för 3 EUR.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×