Vad betyder demokrati för dig? Är du för eller emot folkstyre? Svara i övningen Skriv en krönika om demokrati.
Titta på videon
I videon får du veta skillnaden på en krönika och ett kåseri. Den är stor så titta gärna på den innan du gör övningen.
AI om krönika
En krönika är en typ av text som ofta återfinns i tidningar, tidskrifter och på webbplatser. Den är vanligtvis en kortare, personligt hållen essä där författaren kommenterar och reflekterar över olika aktuella händelser, fenomen eller trender i samhället. Till skillnad från nyhetsartiklar, där objektiviteten står i centrum, är krönikan subjektiv och ger skribenten utrymme att uttrycka sina åsikter och personliga synpunkter.
Krönikans stil kan variera från seriös och analytisk till lättsam och underhållande. Den kan innehålla argumentation, beskrivningar, berättelser och jämförelser för att illustrera skribentens poänger. En god krönikör har ofta en unik röst och en förmåga att engagera och beröra läsaren. Krönikan ska väcka tankar, erbjuda nya perspektiv och ibland även underhålla.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Skriv en krönika om demokrati, övning:
Krönikan ska handla om vad du tycker om demokrati och ska vara max 7 500 tecken inklusive mellanslag.
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också skrivövningarna
Skriv en krönika om klimatet och läs mina dikter Demokrati, Odemokrati, Valomöjlighet, Det svänger och Politik.