Gestaltning är en skrivövning. För att en text ska få liv, skapa bilder i läsarens huvud krävs gestaltning. Många tycker det är svårt, både att definiera vad gestaltning är och att använda det.
Exempel på gestaltning
Motsatsen till att gestalta är att berätta. Skriver du t ex att ”Eva är arg”, då berättar du. Men skriver du ”Eva slog näven i borden så tallrikarna flög”, då gestaltar du.
Här kommer några exempel:
- Istället för att bara säga ”Det regnade” kan du gestalta det genom att skriva ”Regndropparna smattrade mot fönsterrutan och bildade små pölar på marken.”
- Istället för att bara säga ”Han var rädd” kan du gestalta det genom att skriva ”Hans hjärta bankade hårt och kroppen började skaka när han hörde de obehagliga ljuden från det mörka rummet.”
- Istället för att bara säga ”Blomman var vacker” kan du gestalta det genom att skriva ”Den solgula blomman sträckte ut sina mjuka kronblad och fyllde luften med sin söta doft.”
Genom att använda specifika detaljer och beskrivningar kan du skapa levande bilder i läsarens huvud och göra din text mer engagerande och levande.
Se videon
Titta gärna på min video innan du gör övningen.
Gestaltning, övning:
- Gestalta följande:
- Han är ledsen
- Hon är chockad
- Pojken är förälskad
- Flickan är glad
- Kvinnan är irriterad
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också övningarna
Gestalta istället för att informera, Gestalta månaden januari och läs skrivtipset Gestaltning är skrivandets nyckel.
Lämna ett svar