Hoppa till innehåll
Gestaltning

Gestaltning är en skrivövning. För att en text ska få liv, skapa bilder i läsarens huvud krävs gestaltning. Många tycker det är svårt, både att definiera vad gestaltning är och att använda det.

Exempel på gestaltning

Motsatsen till att gestalta är att berätta. Skriver du t ex att ”Eva är arg”, då berättar du. Men skriver du ”Eva slog näven i borden så tallrikarna flög”, då gestaltar du.

Visst, här kommer några exempel:

Exempel
 1. Istället för att bara säga ”Det regnade” kan du gestalta det genom att skriva ”Regndropparna smattrade mot fönsterrutan och bildade små pölar på marken.”
 2. Istället för att bara säga ”Han var rädd” kan du gestalta det genom att skriva ”Hans hjärta bankade hårt och kroppen började skaka när han hörde de obehagliga ljuden från det mörka rummet.”
 3. Istället för att bara säga ”Blomman var vacker” kan du gestalta det genom att skriva ”Den solgula blomman sträckte ut sina mjuka kronblad och fyllde luften med sin söta doft.”

Genom att använda specifika detaljer och beskrivningar kan du skapa levande bilder i läsarens huvud och göra din text mer engagerande och levande.

Se videon

Titta gärna på min video innan du gör övningen.

Gestaltning, övning:

Övning
 • Gestalta följande:
 • Han är lessen
 • Hon är chockad
 • Pojken är förälskad
 • Flickan är glad
 • Kvinnan är irriterad

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också övningarna

Gestalta istället för att informera, Gestalta miljö, Gestalta sommarmånaden juni och läs skrivtipset Gestaltning är skrivandets nyckel.

Fler blogginlägg

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer till “Gestaltning”

 1. Pojken tog sin blick ifrån henne. Den fanns vid sidan om, som en varm skugga, som inte ville lämna sin egen sol. Det lyste. Det var som om stranden hade värmts upp utan att någon vind hade dragit in över stranden. Hans hand fuktades lätt i diset. Fåglarna gled förbi. Han rördes till tårar, då hon ville gå från stranden. Sanden brände under under hans fötter. En stark känsla av närvaro. Och hon fanns där i hans tankar,
  även om tiden suddade bort henne, som en enkel trasa, lagd på den vilande båtens däck. Hon seglade vidare, för att i en tänkt framtid stiga upp ur havet som en nymf, eller som en ängel, som hastigt drog förbi
  med ljusa segel fyllda av en varm kärlek. Han såg det. Och han sparade allt i sitt inre.
  r.

 2. Likt en ö på havet, det regnar. Stora kalla droppar. Han ser ut, ön på havet har han ritat ned, regnar gör det på riktigt. Över ön ute på havet ritar han till en regnbåge, han saknar färger, det blir i grått. Inget honom emot.
  Sänker sitt huvud och försvinner en kort stund. Han är där men ändå inte, fysiskt men inte psykiskt. Det regnar över honom,stora kalla droppar. Han befinner sig på ön men utan den gråa regnbågen.
  Tyst och blött torkar han sin kind.

 3. Pojken tittade längtansfullt bort mot flickan vid det andra bordet. Hon rörde ivirigt sin kaffe och brast ut i ett förskräkt men hjärtligt skratt när hennes vänninna viskade något till henne. De skrev flitigt i sina almanackor, pratade högt om helgen och tittade längtansfullt ut genom fönstret. Åt pojkens bord tittade hon inte ens. Han hade tappat matlusten och lade ner sin gaffel på fatet. Sedan sköt han in sin stol och gick med nedsänkt huvud därifrån.

  På vägen ut såg han hur den kvinna som serverat honom nu bestämt sköt in hans stol och slängde all hans mat.

 4. Pirret ville aldrig sluta, hon kände det som om hela hennes kropp står i ljus som omfamnar , upprymd över att han hade sagt ja, blir för henne som hon hade fått allt guld i hela världen. Tankarna kretsade kring honom hela vägen hem, som vattnet som aldrig vill sluta forsa fram i bäcken. Ljuset tändes inom henne, hon är i den himmelska delen av sitt liv.

Iréne Svensson Räisänen
×