Den döda poeten

Skriv ord och böcker
frågorna som saknar svar
död mäts i liv

© Iréne S Räisänen (2015-03-30)

Om dikten:

Papper, bäck och fjäderpenna

Jag skrev dikten några dagar efter att vår stora svenska poet Tomas Tranströmer dött den 26 mars 2015.

Om Tomas Tranströmer

AI-robot

Tomas Tranströmer är en av Sveriges mest framstående poeter och blev internationellt erkänd för sin suggestiva och bildrika poesi som ofta utforskar relationen mellan individ och omvärld. Han föddes den 15 april 1931 och avled den 26 mars 2015. Tranströmer utbildade sig också till psykolog och arbetade många år inom detta yrke parallellt med sitt författarskap.

Han debuterade som poet 1954 med diktsamlingen ”17 dikter”. Hans verk har översatts till mer än 60 språk och han mottog flera prestigefyllda litterära priser, bland annat Nordiska rådets litteraturpris och Neustadtpriset. 2011 tilldelades han Nobellitteraturpriset för att han ”i förtätade, genomskinliga bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

Tranströmers poesi är känd för sin klara och lyriska stil som oftast är fylld av naturmotiv och existentiella frågeställningar. Trots att ett slaganfall i mitten av livet påverkade hans förmåga att tala, fortsatte Tranströmer att skriva och kommunicera genom sin poesi och musik. Han är djupt saknad i litterära kretsar och fortsätter att inspirera poeter och läsare världen över.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Döden, Döden II, Dödsdansen och se min diktvideo Katedral.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Den döda poeten är tillägnad Tomas Tranströmer.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa