Skrivprocessen

Ord blir till handling
bild efter bild gestaltas
tangenternas skrik

ordens kamp för att leva
strykpennan går på högvarv

© Iréne Svensson Räisänen (2023-01-24)

Om dikten:

Rödpenna på en datorskärm

Jag skrev den här tankan på natten efter jag gått igenom väl många skrivkursdeltagares texter. Ska försöka ta det lite lugnare så jag har en chans att få sova istället.

Att skriva en dikt eller text kan vara en fascinerande och kreativ process. Skrivprocessen är unik för varje författare och ingen rätt eller fel metod existerar. Det är en resa som tar oss från tanke till ord och skapar en förening mellan våra tankar och det skrivna ordet.

Skrivprocessen

Skrivprocess

Först och främst, idéerna spirar. Många gånger kommer idéerna när vi minst anar det – kanske när vi tar en promenad, drömmer eller bara sitter i tystnad. När idén har fötts kan processen börja.

Sedan, med tangenterna klara, väljer vi de ord som bäst kan uttrycka våra tankar och känslor. Orden är som färgpaletten för en konstnär, och vi använder dem för att skapa vårt verk. Tangenternas skrik kan höras när de berättar våra historier och förmedlar våra känslor.

Rödpenna

Men skrivprocessen stannar inte där. När orden har flutit ut ur oss, tar vi på oss rollen som redaktör. Strykpennan går på högvarv, vi tar bort överflödiga ord och slipar våra formuleringar. En redigeringsfas är viktig för att förbättra och förfina vårt arbete.

Skrivandet fortsätter sedan med en önskan att dela vårt verk med världen. För vissa författare kanske detta innebär att publicera på en blogg eller hemsida, medan andra strävar efter att få sina verk publicerade i tryckta böcker eller tidningar.

Skrivandet fortsätter

Oavsett vilken väg vi väljer att gå, är skrivprocessen en resa som lockar oss att utforska våra tankar och kreativitet. Det är en möjlighet för oss att uttrycka våra idéer, berätta historier och påverka människor med våra ord.

Så nästa gång du sätter dig ner för att skriva, låt ord bli till handling och ge liv åt dina tankar genom att släppa loss tangenternas skrik. Skriv med passion och låt skrivprocessen föra dig dit du vill vara som författare.

Läs också

Läsa

Blogginlägget Varför skriver många dikter med stor bokstav på varje rad? och mina dikter Diktning, Ordstryk och Kreativitet.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Skrivprocessen är skriven på versmåttet tanka.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa