Hoppa till innehåll
Valomöjlighet
En människa är en människa
varken mer eller mindre
det är inget val

© Iréne Svensson Räisänen (2022-09-04)

Om dikten:

Människor hjärta i händerna

Dikten är inspirerad av det valet 2022 och de odemokratiskt strömningarna i vårt land. Nu, 2024, är de ännu tydligare. Vi har gång på gång sett hur SD pekar med hela handen och regeringen gör som de vill.

AI om odemokratiskt

AI-robot

Strömningar är de som motarbetar eller undergräver de grundläggande principerna för det svenska folkstyret. Dessa principer innefattar folkets suveränitet, jämlikhet inför lagen, politisk frihet och jämlikhet, samt yttrandefrihet och rättvisa val där alla svenska medborgares röster har lika vikt.

Exempel på motsatsen till folkstyre:

Tips
  • Censur: Begränsning av yttrandefriheten genom statlig kontroll eller hot om våld eller repressalier för att tysta oliktänkande.
  • Valfusk: Manipulering av valresultat, till exempel genom röstningsbedrägeri, för att förändra utfallet av ett val.
  • Politisk förföljelse: Straff eller trakasseri av politiska motståndare, vilket förhindrar en rättvis och öppen debatt.
  • Korruption: Missbruk av offentlig makt för privat vinning, vilket kan leda till en snedvridning av politiska processer och institutioner.
  • Eliminering av politisk opposition: Genom lagstiftning eller kraftåtgärder som begränsar oppositionspartiernas möjligheter att verka.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Min diktsamling Jag ber inte om ursäkt, dikterna Sandlådan, Politik, Spel? Nej tack!, Lögner, Förlåt oss och gör övningen Skriv en krönika om demokrati.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Valomöjlighet är en aforism.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Valomöjlighet”

Iréne Svensson Räisänen
×