Först lektörstjänst sen korrekturläsare?

Först lektörstjänst sen korrekturläsare? Det är vad jag brottas med just nu när jag nästan är klar med redigeringen efter det första lektörsutlåtandet. Eller ska jag skicka manuset till båda samtidigt?

Jag hade först tänkt att jag ska skicka till Liv i Sveriges lektör och Författarcentrums korrekturtjänst när jag är klar om ca en vecka. Men så blev jag tveksam. Om lektören kommer med nya förslag till ändringar i manuset finns risken för fler korrekturfel. Då kan jag ha slängt pengarna i sjön för korrekturläsaren är dyr.

Liv i Sveriges lektörtjänst
Eftersom jag är medlem i Liv i Sverige har jag möjlighet att få mitt manus läst och granskat av deras lektör gratis. Missa inte det om du är medlem och behöver lektörshjälp.

Svaret på mina frågor är rätt självklara kan tyckas. Det som gör mig tveksam är att jag skulle tjäna tid om jag skickade självbiografin till båda tjänsterna samtidigt. Om jag inte gör det utan tar dom i tur och ordning kan det ta två månader hos lektören och ca fyra veckor hos korrekturläsaren. Plus den tid jag eventuellt behöver för att redigera manuset efter att det varit hos lektören och efter korrekturläsaren.

Fast om jag skickar manuset samtidigt till båda tjänsterna skulle jag bara tjäna in en månad. Vilket inte är ingenting med tanke på att hela projektet hittills tagit fem- och ett halvt år. Dessutom skulle självbiografin vara färdig att skickas till förlaget på vårvintern nästa år. Den optimala tiden på året för just det, sägs det.

Författarcentrums korrekturtjänst

Liv i Sveriges manushjälp