Lektörsutlåtande guld värt

Lektörsutlåtande guld värt

Lektörsutlåtande guld värt och en hjälp för att slutföra detta projekt att skriva min självbiografi. Den 6 augusti fick jag lektörsutlåtandet från Författarcentrum Öst. Jag var förväntansfull då jag hört bara gott om deras lektörer. Och jag blev inte besviken.

Lektören anser att berättelsen, trots att jag riktar den till min fostermamma, min biologiska pappa och mamma, talar till hen och till samhället i stort. Hen tycker också att den till viss del  är ett tidsdokument, att många kan känna igen sig.

Samtidigt ingår min historia i ett hav av liknande berättelser. Det som gör den unik är det homosexuella perspektivet. ”Det går som en röd tråd genom berättelsen och hade gärna fått ges mer utrymme.” Jo, jag försöker tänka på det och lägger in ett par ord, en mening här och där.

Jag har i stort sett inga invändningar mot din text men det finns en del viktigt att säga angående perspektivet.” ”Ett råd från mig är att du är särskilt vaksam vid de ställen där du tydliggör ett efterhandsperspektiv. Behövs det? Tillför det något?”

Det här är just den hjälp jag behöver. Fast det är ofta svårt att avgöra om det är ett efterhandsperspektiv eller inte. Vissa dagar vill jag ta bort hela kapitel andra är jag med försonande mot mig själv och försöker ta till mig allt positivt i utlåtandet.

”Du har ett fint och enkelt språk som flyter på bra och aldrig lägger sig hindrande i vägen för det du vill säga.”

I manuset har jag uppfunnit en blogg där jag lagt in kapitlen där jag riktar mig direkt till mamma och pappa. Det har lyckats så bra att lektören trodde att det kom från en riktig blogg.

”Ett antal kapitel har i sina rubriker inom parentes orden ”inlägg i bloggen Offer? Nej tack!” Det tillför dock inget till själva romanen. Tänk på att du inte har någon som helst redovisningsplikt här eftersom det är dina egna texter och du använder dem i olika sammanhang precis som du vill.”

Eftersom hen tycker att det inte tillför något har jag tagit bort allt som tyder på att det är blogginlägg. Fast jag är inte helt säker på att jag håller med hen. Jag ska ta upp det med förlaget när jag kommit så långt.

Hur som helst så har jag nu redigerat drygt hälften av manuset och tror att det ska vara färdigt om ca en månad. Då ska till en ny lektör och korrekturläsare.

Författarcentrums lektörstjänst

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest