Poeten Iréne: Redigera en text

Poeten Iréne
Poeten Iréne

Tack vare konstruktiv kritik från besökare här i bloggen har jag skrivit om det senaste kapitlet i min självbiografi. Inte en utan fem gånger. Innan jag la upp det här hade jag hunnit skrivit om det sju gånger. Det blir hittills 12 omskrivningar och då har jag inte räknat med att jag skrev knappt hälften för hand innan jag satt mig vid datorn.

Att redigera en text är ett måste. Ingen prosatext eller dikt är från början så bra att den inte blir bättre av att redigeras. Men jag har under mina år som redaktör på SkrivarSidan råkat ut för fler än en, som på allvar menar att dom inte vill ändra det dom en gång skrivit. Skitprat! säger jag! Allt text går alltid att redigera. Tänk bara på hur många synonymer det finns. Och hur många olika sätt du kan bygga upp en mening, en rytm. För att inte tala om hur mycket du kan ta bort för att plocka fram den berättelse eller dikt som finns där i ordmassan.

Du kan dessutom byta tempus dvs imperfekt, presens mm och om du ska skriva i första, andra eller tredje person. Variationen är nästan oändlig.

Nu kanske du undrar hur du ska veta när en text är färdig? Det ska jag skriva om en annan gång.

Att tänka på när du redigerar en skönlitterära text:

1. Skriv om texten om igen och igen
2. Upprepar du dig? Byt synonym!
3. Tänk på meningsuppbyggnaden
4. Varva korta och långa meningar
5. Testa ett annat tempo
6. Har du skrivit i jagform testa med de, dem, hon, han

[tags]redigera, synonymer, tempus, person, skriv, skriva, skrivande, författande, författare, skönlitteratur[/tags]och Intressant

2 tankar på “Poeten Iréne: Redigera en text”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest