Så hittar du ditt förlag

Så hittar du ditt förlag

Så hittar du ditt förlag. Manuset till min självbiografiska roman med arbetsnamnet ”Det du inte ville veta” är äntligen färdigt. I varje fall så klart efter att ha varit hos lektör och korrekturläsare ska det förläggas. I samband med det har jag uppdaterat mig om bokförlagen i Sverige.

En positiv sak har hänt dom senaste åren. Dom flesta av dom stora förlagen tar mot ditt manus digitalt. Du kan antingen e-posta det eller ladda upp det via förlagets hemsida. Glöm inte att skicka med följebrevet!

Skickar du ditt manus till medelstora och mindre förlag vill dom ofta att du mailar dom och berättar om ditt manus. Ibland vill dom också att du skickar med ett par sidor eller ett kapitel. Om dom tycker det verkar intressant vill dom förhoppningsvis läsa hela manuset.

Innan du väljer ut ett förlag ska du ta reda på så mycket som möjligt om det. Ger förlaget ut den genrer som ditt manus passar i? Vilka författare har dom hos sig? Hur har det gått för de böcker dom gett ut? Skriv gärna och fråga ett par av förlagets författare vad dom tycker om förlaget och hur deras manus blivit behandlat. Glöm inte att Googla förlaget och se om det har gott rykte eller inte.

Ska du välja ett stort eller litet förlag? Jag har själv brottats med det valet. Dom stora som t.ex Bonniers och Norstedts har resurser att satsa på min bok. Men där finns också en chans att boken försvinner i mängden. Hos ett mindre förlag som Bladh by Bladh och Ordberoende förlag har dom kanske möjlighet engagera sig mer i just min bok då dom har färre författare.

Hur du en väljer att göra så föreslår jag att du skickar till flera förlag samtidigt. Beta av från dom stora till mellan och dom mindre.

Jag har gjort mitt val. Har du?

SVD:s lista över förlag

Mer om skrivandet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest