Hoppa till innehåll

Gestaltning istället för info

Gestaltning istället för info

Gestaltning istället för information eller att berätta är en skrivövning. Du får veta vad gestaltning är, skillnaden på att visa eller berätta, och öva. För att bli bra på denna nyckeln i det skönlitterära skrivandet är det övning och ännu mer övning som krävs.

Gestalta handlar om att måla upp bilder i läsarens huvud istället för att informera, berätta och skriva dina läsare på näsan. Lika viktigt är det att måla upp miljön.

Exempel på skillnaden:

Exempel

Info: Emma är glad.

Gestaltning: Emma skrattar, hoppar runt och ler med hela ansiktet.

Vill du veta mer och få fler exempel? Titta på min video Gestaltning.

Gestaltning istället för info, övning:

Övning

Gestalta ensamhet, glädje, sorg, semesterstugan och en vinterdag. Max 11 ord per ämne.

AI om gestaltning

AI-robot

Ett element inom skrivandet för att det skapar levande, engagerande och minnesvärda bilder i läsarens sinne. Genom att ”visa” snarare än att ”berätta” hur något känns, låter det läsaren uppleva handlingen och karaktärernas känslor genom konkreta scener, detaljer och handlingar. Detta förstärker läsarens engagemang.

Istället för att platt deklarera vad en karaktär känner eller tänker, låter du läsaren tolka och förstå karaktärerna genom deras handlingar, dialog och interaktioner med omvärlden. Detta ger läsaren möjlighet att göra egna slutsatser och bidrar till en mer interaktiv och personlig läsupplevelse.

Det bidrar även till att skapa en starkare förankring i miljön där berättelsen utspelar sig. Genom att detaljerat beskriva ljud, dofter, texturer och visuella detaljer, kan läsaren föreställa sig scenen tydligt och känna att de befinner sig mitt i händelsernas centrum.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Dela

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Läs också

Blogga

Blogginlägget Gestaltning och gör övningarna Gestalta miljö och Gestalta lycka och olycka.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Gestaltning istället för info”

  1. Vilken utmaning!Måste genast prova=Nyance´ ser med båda ögonen-ler åt solens varma strålar!Glad åt sommaren, dansar hon i sommarklänningen och gnolar!Livet leker-utmanar´kräver sitt av människorna som solar,grillar,badar i det iskalla vattnet´-snoriga näsor torkas i badhanduken´solen värmer blåfrusna skinkor innan de cyklar från stranden-Sommar!MVH Gladiatan

Iréne Svensson Räisänen
×