Hoppa till innehåll

Skriv en brevnovell om sorg

Skriv en brevnovell om sorg

Vi skriver nästan inga brev nu för tiden, det blir mest mejl. Men som litterär form fungerar det fortfarande och därför får du övningen Skriv en brevnovell om sorg.

AI om att skriva en brevnovell:

AI-robot
  1. Planering: Börja med att tänka på personerna som ska vara inblandade i novellen. Vem är avsändaren och mottagaren av brevet? Vad orsakar sorgen?
  2. Inledning: Skriv en lockande inledning som fångar läsarens uppmärksamhet. Du kan börja med att beskriva avsändarens känslor av sorg.
  3. Utveckling: Beskriv situationer eller minnen som ger bakgrund till sorgen. Låt karaktärerna uttrycka sina känslor, tankar och upplevelser.
  4. Höjdpunkt: Bygg upp mot en höjdpunkt där känslorna är som starkast. Det kan vara en oväntad händelse eller upptäckt som intensifierar eller lindrar sorgen.
  5. Avslutning: Avsluta brevet genom att lämna läsaren med en stark känslomässig inverkan. Du kan även lämna det öppet för tolkning eller framtida utveckling.

AI föreslog dessa fem steg som jag redigerat och faktagranskat.

Skriv en brevnovell om sorg, övning:

Övning

Novellen ska bestå av ett eller flera brev och samtidigt innehålla novellens alla moment med en inledning där huvudkonflikten och de två huvudpersonerna presenteras. Därefter utvecklas dessa, når en kris med påföljande vändning och ett slut. Max 10 000 tecken inklusive mellanslag.

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Läs också

Läsa

Blogginlägget 7 tips på hur du skriver en novell och Brevnovellen som genre.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×