Text till musik är en skrivövning där du får träna på att skriva rytmiskt. Du ska rimma vilket passar i t.ex. en rap som är skrev på versmåttet knittel.
Så skrivs versmåttet
- Tre till fyra betoningar (tryck) per rad d.v.s fyra betonade stavelser med samma tidsintervall.
- Antalet obetonade stavelser mellan de fyra betonade kan variera från noll till fyra stycken.
- Raderna ska ha parvis slutrim aabbcc o.s.v.
AI om versmåttet knittel
Ett versmått som är karakteristiskt för tysk poesi men finns också i svensk tradition. Det har historiskt använts i flera former och varierar i struktur men det gemensamma är rytm och rim.
Text till musik, övning:
Skriv ny text till ”Alla vill himlen men ingen vill ju död”, en annan rap eller rapp eller något helt annat. Tänk på att följa rytmen och rimflätningen i versmåttet.
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Läs också
Blogginläggen Versmåttet haiku och senryu, dikten Musik och gör övningen Testa olika versmått på samma dikt.
Det slog mej som en blixt-jag är förälskad i kärleken
orden och handlingarna som leder till den
Jag älskar kärleken
hur kan jag någonsin bli förälskad i en människa igen?
Är man förälskad i den
vill man inte bli väckt av den mänskliga kärleken.
MVH Gladiatan