Jag har chans att bli färdigt med manuset i tid

Jag har chans att bli färdigt med manuset i tid

Jag har chans att bli färdigt med manuset i tid om jag redigera minst sex sidor per vecka de närmsta fem veckorna. Det kan tyckas inte vara särskilt mycket eller helt omöjligt. Men jag, liksom de flesta andra författare, har ett liv vid sidan om skrivandet. Att ta mig tid för mitt eget skrivande är dock alltid en kamp. Du känner förmodligen igen det.

Läs merJag har chans att bli färdigt med manuset i tid

Tala in, lyssna och redigera

Tala in, lyssna och redigera

Tala in, lyssna och redigera

Tala in, lyssna och redigera fungerar mycket bättre än jag kunde tänka mig. Kanske är det för att jag är dyslektiker som jag lättare ser det som behöver ändras när jag lyssnar på mitt manus. Jag har ingen aning. Vad jag vet är att jag inte är ensam om att använda metoden.

Efter att ha läst att en författare låter datorn läsa upp det hen skrivit testade jag. Jag lät Alva i min Mac läsa upp första kapitlet i mitt manus. Det fungerade inte alls. Inte för att datorrösten betonar orden fel utan för att det gick för fort. Jag kunde inte alls hänga med i tempot.

Kanske inte så konstigt eftersom jag också är långsam när jag läser böcker. Bättre gick det när jag själv läste in min text. Jag läser långsammare än datorn. Redan medan jag läste såg jag misstag jag inte sett tidigare. I början stannade jag upp i läsningen och redigerade. Men då blev arbetsprocessen för hackig för att hålla i längden.

Läs merTala in, lyssna och redigera

Finputsning av manus

Finputsning av manus
Foto: Tuulikki Räisänen

Finputsning av manus är det jag håller på med och har sysslat med sen i juni förra året. Vad det innebär? Att jag för in en person jag låter jaget berätta för i vartannat kapitel. Dessa kapitel skriver jag också om till andra person och nutid. Övriga kapitel är som tidigare i första person och dåtid. Spännande men svårt.

Mitt störta problem är att få in variation när jaget berättar för sin farmor. Att hitta på nya platser och möten med nya människor. Samtidigt har jag ju kvar den ursprungliga självbiografiska berättelsen som är huvudtemat. Men det är roligt att också få använda lite fantasi.

Läs merFinputsning av manus

Pin It on Pinterest