Omskrivningen av min roman

Omskrivningen av min roman

Uppdaterad 30 januari 2023

Omskrivningen av min roman färdig efter 1 år och 4 månader. Nästan. Jag har lite småsaker att fixa till.

  • Jag måste ta bort det av prologen och epilogen som jag använt i både första och sista kapitlet.
  • Dessutom måste jag se till att de inledande kapitlen har samma struktur som de avslutande och de i mitten.
  • Utöver det ska jag lägga in en blankrad mellan skiftena av perspektiv så att de blir lättare att följa med i för den som läser.

Stora ändringar i manuset

Antagligen kommer jag att hitta en del andra småsaker att ändra. Men i det stora hela är jag färdig. Det har varit nyttigt, lärorikt och inte minst roligt att skriva om hela manuset igen. Det är inga små ändringar jag gjort utan stora ändringar i berättarperspektivet. Jag har också lagt en helt ny person som har fått stort utrymme. Tidsperspektivet har jag också ändrat i samtliga kapitel.

Hjälp av proffs

Skillnaden mot tidigare är att jag haft god hjälp och feedback av ett proffs, en lektör. Inget ont sagt om att hjälp jag fått här i bloggen och på Facebook. Det var ett viktigt stöd just då. Men att någon påpekar vad som är bra och vad som behöver förbättras har utvecklats mig till en bättre författare. Nu vet jag vad jag är bra på och vad jag behöver anstränga mig mer med i en text.

Ta hjälp av lektör

Om du sitter i samma sitts och kanske ska skicka in ett manus till förlag eller själv ge ut det – ta hjälp av en coach eller en lektör. Det kostar men är värt pengarna! Var noga med att kolla upp så att du anlitar en som kan sitt jobb. Tyvärr finns det många i branschen som enbart vill åt dina pengar.

Jag rekommenderar följande lektörer:

Ann Ljungberg
Johanna Widstrand
Erik Grundström
AC Collin

Omskrivningen av min roman färdig, nästan.

Nu ska jag fixa till det sista i mitt manus som har vuxit i omfång och inte längre kvalar in som kortroman. I höst kommer förlaget att få ta ställning till om de fortfarande vill ge ut min bok. Om inte får jag leta efter ett nytt eller ge ut det själv.

Uppdatering:

I november 2020 håller jag på med min nionde stora omskrivning av manuset. Jag har ett förlag som är intresserad av ge ut det. Det är deras förslag på ändringar och som jag nu håller på med.

Läs

Läs också Ställer jag orimliga krav på min roman?, Varför är språket i min roman så uselt? och Lektörsutlåtande guld värt.

Mer om mitt skrivande

Omskrivningen av min roman är ett blogginlägg.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen