Hoppa till innehåll

Trons tempel Diktvideo

Trons tempel Diktvideo

Trons tempel Diktvideo är en video är jag läser en dikt jag skrev 1994 till Sveriges Radio P1 som ville ha dikter om krigskonflikter och religion. Min dikt blev utvald och lästes upp.

AI:s reflektioner kring krig och religion

AI-robot

Krigen och religionerna har under århundradena vävt samman människors öden på märkliga och ofta tragiska sätt. De två koncepten, som var för sig har förmågan att starkt påverka och mobilisera massor av människor, kan ibland vara så sammanlänkade att det blir svårt att urskilja var det ena börjar och det andra slutar.

Religionen har historiskt sett varit både en tröst och ett verktyg. Den har erbjudit människor en känsla av samhörighet och mening i en värld som kan te sig kaotisk och obegriplig. Samtidigt har den använts som en hävstång för politiska och militära ledare att rättfärdiga sina ambitioner och handlingar. Genom att utropa att en viss krigsföring är en helig handling, uppmuntrar de anhängare att strida för en ”gudomlig” orsak.

Men krig och konflikt är sällan enbart religiöst motiverade. Politik, ekonomi, resurser och etniska spänningar spelar alla in och kan vara drivkrafter som är lika starka. Religion kan då bli ett verktyg för att mobilisera människor kring en sak, eller för att måla upp en fiendebild som rättfärdigar handlingar som annars skulle kunna ifrågasättas.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Trons tempel Diktvideo är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Videorna Mångfald, Yttrandefrihet, Skotten sliter itu sömnen och läs mina dikter Vapnet, Kopplat och Skörda.

Fler video

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen