7 tips hur du gör en podd får du nu. Podcast eller på svenska podd är enkelt uttryckt en radiostation gjort av amatörer. I Sverige har fått poddar fått sitt genomslag 2015 och många har börjat använde en podd i sin marknadsföring. Något jag som författare borde ha tänkt på. Istället valde jag att nischa in mig på poesi och startade Poetpodden i september 2015.
7 tips hur du gör en podd, lista:
1. Välj ett ämne eller tema som du brinner för. Nischade ämnen har lättare att slå igenom och få en stor publik om du inte redan är känd. Tänk dig en genomsnittslyssnare som du vänder dig till och var gärna personlig utan att vara privat.
2. Ljudet är viktigt. Ingen vill i längden lyssna om ditt ljud är dåligt. Satsa därför på en bra mikrofon. Jag använder en Snowball när jag började podda. Eftersom det tog in mycket av bakgrundsljuset övergick jag snabbt till Shure SM58 som jag är nöjd med. Var noga med inställningen av mikrofonen så att den tar upp så lite bakgrundsljud som möjligt. En mikrofonarm och ett puffskydd är ett måste för att du ska få bästa möjliga ljud. Du kan spela in intervjuer på distans via Skype.
3. Spela in i program som t.ex. Audacity (Mac och PC) som är gratis. Själv använde jag Logic Pro X (Mac) när jag började. Efter ett år skaffade jag Hindenburg Journalist PRO som är gjort för podcast och radio. Jag har under åren testat de flesta program men Hindenburg är överlägset bäst.
4. Redigera bort oljud, upprepningar, harklanden och annat som är störande i . Men behåll in- och utandningar för att det inte ska låta konstigt. När du känner dig färdig förbättrar du ljudet genom att köra det genom https://auphonic.com/. En utmärkt gratis tjänst som också minskar storleken på filen.
5. Lägg upp den färdiga MP3-filen på en mediaserver t.ex. Libsyn. Därifrån kan du länka in poddavsnittet till din blogg. Har du ingen kan du blogga på Libsyn. Du ska aldrig lägga upp din ljudfil direkt på ditt vanliga webbhotell för då riskerar du att hela sajten går ner om din podcast får många besökare.
6. Anmäl din podcast till iTunes och Acast så att dina lyssnare kan prenumerera på din podd. SoundCloud är fortfarande populärt hos många, så lägg upp din MP3-fil också där.
7. Marknadsföring är viktigt för att podcasten ska hitta sina lyssnare. Glöm inte bort de sociala medierna och Spotify. På Facebook finns en svenska podcastgrupp där du kan få hjälp.
Läs också
Min Podcastguide och lyssna på min podcast Poetpodden.
Tack Irene!
Jag är i startgropen för att starta min podd och får så mycket inspiration och fakta att fundera och reflektera över inför min poddstart!
Så härligt att du delar med dig av din erfarenhet och dina kunskaper på ett enkelt sätt.
Vad roligt att du fått hjälp av mina tips, Kaisa. 🙂 Vad har du för tema för din podd?