Hoppa till innehåll

Vi rika är miljöbovar

Vi rika är miljöbovar

Vi rika är miljöbovar. Det är den verkliga och obekväma sanningen när det gäller klimatförändringarna. Just nu är det tre frågor som snurrar runt som arga bin i mitt huvud. Alla har med klimatet att göra.

Vi rika är miljöbovar, frågor:

Frågetecken
  1. Varför tar inte makthavarna runt om i världen klimatförändringarna på allvar? 
  2. När ska våra politiker i Sverige och i hela världen inse och erkänna att klasskillnaderna är det stora hotet mot klimatet?
  3. Hur kan det ta sådan tid att fatta de mest självklara beslut för att försöka hålla nere temperaturen på jorden?

Det ser ut som att de som har makten i Sverige och i världen inte verkar ta klimathotet på allvar. Eller gör de det men är inte tillräckligt modiga att ta de beslut som behövs?

Jag tror de flesta politiker vet vad som krävs. Även de som förnekar att vi människor har en inverkan på klimatet. Men de har inte modet att göra något åt det. Varför? De månar hellre om sina pengar och vill behålla den makt vi gett dem. Vi rika är miljöbovar vare säg vi vill eller inte.

Varför är då vi rika miljöbovar?

Kvinna med en bund sedlar

Vi rika är miljöbovar, har jag slagit fast. Hur motiverar jag nu det? 

För det första: Den som är fattig har inte råd att flyga. Nej, det är vi rika som flyger på chartersemester och därför måste vi få betala för de utsläpp vi gör. Det innebär att flygskatten ska återinföras och höjas rejält så det blir kännbart i plånböckerna.

För det andra: Den som kämpar för att få mat på bordet åt sina barn har inte råd med bil utan reser kommunalt. Om de alls har ett arbete att åka till. Återigen så är det vi som har råd som äger de bilar som står för utsläppen. Mitt förlag är att biltrafiken ska förbjudas i städerna och politiska styrmedel ska tvinga bilägarna att byta ut sina bensinbilar till miljövänligare alternativ.

Dessutom behöver vi hitta miljövänliga samåkningsalternativ alternativ till allt ensamåkandet. Sänk också priserna rejält på kollektivtrafiken och höj skatter, moms och priser på allt som inte är bra för klimatet.

Kött av olika slag

För det tredje:Kött är inget den som knappt har mat för dagen har råd att äta. Nej, åter igen – vi rika är miljöbovar. Priserna behöver höjas rejält på nötkött och bönderna behöver få hjälp av staten att ställa om från uppfödning av nötdjur till något mer miljövänligt. Sänk också priserna på vegetariska alternativ så alla har råd att ställa om från kött och fisk.

För det fjärde: (Jag hade svårt att hålla mig till enbart tre nu när jag kom igång.) Flest inköp av onödiga prylar och kläder står de som har råd för. Inför obligatorisk återvinning av kläder och allt i teknikväg som kan återvinnas.

Ingen tvivel om att vi rika är miljöbovar. Eller hur?

Teknikbibliotek

Teknik

Starta teknikbibliotek där de som inte har råd eller inte vill köpa t.ex. en dator, mobiltelefon, teveapparater kan låna det de behöver.

Jag tror solen är vår bästa chans till miljövänlig energi. Därför ska alla hus, från minsta torp till flerfamiljshus, ha solceller på sina tak. Detta måste ske snabbt och kan finansieras med höjd skatt på förmögenhet och aktier.

Ja, vi måste helt enkelt skrota den kapitalistiska ekonomi de flesta länder ha. Producera, köpa, och slit och släng är inte hållbart. Det visar klimatförändringen oss med all tydlighet.

De som har det bra ställt är också de som förstör klimatet mest

Jordglob

Sammanfattningsvis så är det dags för alla politiker och andra makthavare att inse att klasskillnaderna måste minskas om mänskligheten ska ha en framtid. Vi ska dela solidariskt på den jord vi har och sluta leva som om klotet vore mångdubbelt större än det är. Att vi rika är miljöbovar går inte att prata bort.

Tiden är inte på vår sida

Vi vet som behövs göras för att hålla nere temperaturen på jorden. Politiker, makthavare och företagare måste fatta många beslut som har otrevliga konsekvenser. Alla, inklusive jag och du, kommer att tvingas ändra vår livsstil radikalt. Vi som är rika kommer att tvingas försaka mycket av de privilegier vi har. Fattiga känner redan av dem i form av uteblivet regn och skördar, bränder, vattenbrist, översvämningar, hetta m.m. och tvingas bli klimatflyktingar.

Tid

Tiden är inte på vår sida. Nej, besluten måste fattas idag och inte i morgon. Och glöm inte bort att vi rika är miljöbovar som måste ta vårt ansvar. Det gäller också rika länder gentemot länder som har det sämre och är på väg att höja sina folks levnadsstandard. Vi i västvärlden är de som använt jordens resurser som om de skulle vara outsinliga. Nu har verkligheten kommit ikapp oss och vi måste börja betala av år skuld. Vi rika är miljöbovar. Punkt.

Sanningen är inte att du kan fortsätta leva som du gjort fram till nu. Nej, vi alla måste ändra vårt sätt att leva och konsumera om kommande generationer ska ha en framtid. Tro inte att du kan fortsätta flyga till Thailand, att du kan ha en egen bil, att du kan fortsätta äta kött och fisk och byta mobiltelefon varje gång en ny modell kommer.

Så tar jag jag mitt ansvar

Grönsaker

Vad gör jag då själv? Jag har stannar numera på jorden och tar istället tåg och båt. Kött äter jag inte i någon form, men fisk och skaldjur har jag ännu inte slutat med. Vegetariskt äter jag dagligen. Bilen sålde vi för drygt tio år sedan och jag har alltid åkt kommunalt. Kläder och skor köper jag sällan och använder det jag har till det är utslitet och jag tvingas köpa nytt.

Jag är inget helgon men jag vet att vi rika är miljöbovar och jag försöker göra det jag kan göra.

Kolla ditt klimatavtryck!

När det gäller prylar byter jag mobil när operativsystemet kräver det. Teven jag har nu är fem år gammal och den innan hade jag haft i femton år. Dator byter jag var tredje år vilket är för ofta.

Jag tycker själv att jag äger för mycket prylar. Fast å andra sidan så är min inkomst efter skatt ca 7 000 kr/mån. Det gör att jag inte kan samla på mig lika mycket som många andra.

Ja, vi rika är miljöbovar och måste nu ta vårt ansvar om mänskligheten ska ha en framtid. Än är den inte förtjänt.

Läs också

Läsa

Diktsamling I skuggan av sanningen, dikterna Dör mänskligheten ut snart?, Brytpunkten, Värmeslag, gör övningen Skriv en krönika om klimatet och se videon Försommar.

Mer i min blogg

Vi rika är miljöbovar ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen