Hoppa till innehåll
Ekorrhjulet
Skjuta eller skjutas
det är hämndens ekorrhjul
kliv på aldrig av

© Iréne Svensson Räisänen (2025-01-30)
Foto: Canva AI

Innehåll

Om dikten Ekorrhjulet:

En person jagar en annan

Jag skrev dikten efter att jag vaknade upp på morgonen och en av koranbrännarna hade skjutits ihjäl här i Södertälje.

Om koranbrännarna

AI-robot

Koranbränningar har blivit en kontroversiell och uppmärksammad fråga i flera länder, särskilt i Sverige och Danmark, under de senaste åren. Det handlar om personer som offentligt bränner Koranen, islams heliga skrift, som en form av politisk eller ideologisk yttring. Dessa handlingar har skapat stor debatt kring yttrandefrihet, religionsfrihet och respekt för olika trosuppfattningar.

Bakgrund

De som bränner Koranen gör det oftast för att protestera mot islam eller invandringspolitik i sina respektive länder. I Sverige har exempelvis Rasmus Paludan, en dansk-svensk högerextrem politiker, varit en av de mest framträdande aktörerna. Han har arrangerat flera koranbränningar med syfte att provocera och framföra sitt budskap mot islam. Dessa handlingar har ofta fått stort genomslag i media och lett till våldsamma protester, både i Sverige och internationellt.

Yttrandefrihet och lagstiftning

Koranbränningarna väcker frågor om gränserna för yttrandefriheten. I Sverige och Danmark skyddas sådana handlingar generellt av yttrandefriheten, vilket innebär att staten inte ingriper så länge det inte förekommer hets mot folkgrupp eller andra brottsliga inslag. Detta har dock lett till omfattande kritik, både inom och utanför länderna.

Många muslimska länder och organisationer har fördömt koranbränningarna och anklagat Sverige och Danmark för att inte ta avstånd från handlingarna. Detta har också påverkat de diplomatiska relationerna mellan dessa länder och flera muslimska stater.

Internationella reaktioner

Flera muslimska länder har reagerat kraftigt på koranbränningarna genom att kalla hem sina ambassadörer, avbryta samarbeten eller uppmana till bojkott av svenska och danska varor. Organisationen för islamiskt samarbete (OIC) har också vid upprepade tillfällen fördömt bränningarna och krävt att länderna vidtar åtgärder.

Debatten i Sverige

Inom Sverige har debatten varit intensiv. Kritiker menar att koranbränningarna är onödiga provokationer som bidrar till ökad polarisering och spänningar i samhället. Förespråkare å andra sidan hävdar att det är en grundläggande rättighet att få uttrycka sina åsikter, även om de är provocerande.

Det finns också röster som föreslår att lagstiftningen bör ändras för att förhindra liknande handlingar i framtiden. Regeringen har till och med övervägt att se över lagen för att balansera yttrandefriheten med hänsyn till den allmänna ordningen och säkerheten.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Samlingarna 6 dikter om kriminalitet och skjutningar, 8 dikter om politik, dikterna Hoppa av och Sorgesång.

Böcker

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Ekorrhjulet är skrivet på versmåttet senryu.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×