Avstängda vägar ingen början eller slut känslorna gungar inget som det var en gång gatan svänger hit och dit
© Iréne Svensson Räisänen (2021-09-26)
Innehåll
Om dikten Kris
Jag skev dikten mitt under coronapandemin när det kändes som att det kunde gå hur illa som helst. Samtidigt hade jag återknutit kontakten med 2 av mina syskon efter 30 års ofrivilligt avbrott. En stor glädje.
Om att återfå kontakten med syskon
Att återfå kontakten med dina syskon kan vara en känslomässig och ibland svår process, men det är möjligt med tålamod och uppriktighet. Här är några steg som kan hjälpa:
1. Reflektera över relationen: Innan du tar kontakt, fundera över vad som orsakade distansen mellan er. Var det en specifik händelse, oenighet eller något som har byggts upp över tid? Genom att förstå bakgrunden kan du närma dig dem med mer förståelse och empati.
2. Erkänn och acceptera dina känslor: Det är viktigt att vara medveten om dina egna känslor inför situationen. Känner du ilska, skuld, eller sorg? Genom att bearbeta dina egna känslor kan du undvika att de påverkar konversationen negativt.
3. Visa sårbarhet och ärlighet: När du väl kontaktar dina syskon, var ärlig om varför du vill återuppta kontakten. Ett enkelt och ärligt meddelande kan vara en bra start, till exempel:
”Jag har saknat vår kontakt och skulle verkligen vilja prata och se om vi kan börja om.”
4. Undvik att skylla på någon: Fokusera på att uttrycka hur du känner och vad du vill, snarare än att lägga skulden på någon. Till exempel, istället för att säga: ”Du gjorde mig så arg när…,” prova: ”Jag kände mig sårad när vi hade vår senaste konflikt och skulle vilja prata om det.”
5. Var tålmodig och lyhörd: Dina syskon kan ha olika känslor och reaktioner, så det är viktigt att vara beredd på olika svar. De kanske inte är redo att återuppta kontakten direkt, eller så kan de behöva tid att bearbeta sina egna känslor.
6. Föreslå ett möte eller en konversation: Om de är öppna för det, föreslå att ni träffas eller tar ett samtal där ni kan prata mer avslappnat och direkt. En fysiskt möte eller ett videosamtal kan ibland kännas mer personligt än bara meddelanden.
7. Acceptera deras beslut: Även om du önskar återupprätta kontakten kan du inte tvinga någon. Om dina syskon inte är redo eller villiga att återförenas just nu, är det viktigt att acceptera deras beslut och ge dem tid.
8. Jobba på att bygga upp förtroendet: Om ni börjar umgås igen, fokusera på att bygga en positiv relation. Det kan ta tid att återfå förtroende och bygga upp en starkare relation, så det är viktigt att vara tålmodig och förstående.
Att ha tappat kontakten med dina syskon är en kris. Våga ta första steget.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Efter Kris kan du läsa min diktsamling I skuggan av sanningen som handlar om tre kriser, dikten Hårresande och titta på videon Vilken färg har döden?
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar