Rötter från världen nyplanteras, beskärs behandlas som ogräs av dom som inte är vi skogar utan trädstammar
© Iréne Svensson Räisänen (2020-09-13)
Om dikten Södertäljes rötter
Jag skev dikten till en tävling i kulturtiskriften Trakten där den också publicerades.
AI om migration
Det är processen där individer eller grupper av människor förflyttar sig från en plats till en annan, enligt olika motiv såsom ekonomiska möjligheter, politisk instabilitet, krig, miljöförändringar eller personlig utveckling. Migration kan ske inom ett land (intern migration) eller över nationsgränser (internationell migration).
Olika typer
- Internationell migration: Flytt från ett land till ett annat.
- Intern migration: Flytt inom samma land, t.ex. från landsbygd till stad.
- Flyktingskap: När individer tvingas fly från sina hemländer på grund av krig eller förföljelse.
- Arbetskraftsmigration: När individer flyttar för att söka arbete eller bättre arbetsmöjligheter.
Orsaker
- Ekonomiska skäl: Jobb och bättre levnadsstandard.
- Politiska skäl: Förföljelse, krig och instabilitet.
- Miljöskäl: Naturkatastrofer och klimatförändringar.
- Sociala skäl: Familjeåterförening ochutbildningsmöjligheter.
Migration är ett komplext och mångfacetterat fenomen som har funnits genom hela mänsklighetens historia, och det påverkar både de migrerande individerna och de samhällen de flyttar till.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Dikterna Södertälje, Södertälje mitt i och se videorna Södertälje, Mångfald, Skotten sliter itu sömnen, Tillfälligt besök och Rop från förorten.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar