Hoppa till innehåll

Södertälje Diktvideo

Södertälje Diktvideo där jag läser tre dikter om staden jag lever i sedan 1984. Jag har också illustrerat den. Dikterna handlar om migration och invandring.

AI om Södertälje

AI-robot

Södertälje, en stad belägen strax söder om Stockholm i Sverige, är känd för sin långa historia av invandring och mångkulturell dynamik. Staden har varit en omtyckt destination för många invandrargrupper. Detta har format och omformat stadens kulturella landskap genom åren.

Under andra hälften av 1900-talet började Södertälje att dra till sig arbetskraftsinvandrare. Först från Finland och sedan från Jugoslavien och Turkiet, i takt med expansionen av de stora industrierna som Scania och AstraZeneca. Men det är kanske stadens assyriska och syrianska gemenskap som har blivit mest framträdande.

Migration

Efter olika konflikter i Mellanöstern välkomnade Södertälje många flyktingar. Staden blev därmed en av de städer i världen utanför Mellanöstern med den största populationen av assyrier/syrianer. Denna invandrargrupp har haft ett betydande inflytande på stadens kulturella och sociala liv.

Södertälje har därigenom blivit en symbol för både möjligheterna och utmaningarna med migration och invandring, där samexistens och mångfald står i centrum för stadens identitet.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Södertälje Diktvideo är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Videorna Mångfald, Rop från förorten och Tillfälligt besök och läs dikten Tystnad råder .

Fler video

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×