Behöver du en epilog? Ibland kan du behöva avsluta din bok med en epilog. Vet du inte vad det är? Det är ett efterord som är en fristående avslutning.
Innehåll
Vad är en epilog?
Det är en fristående avslutning på en bok eller berättelse. Ett avsnitt som placeras efter huvuddelen av berättelsen och ger extra information. Som sammanfattar händelseförloppet eller ger en uppföljning på vad som händer med karaktärerna efter huvudhistorien.
Ett sådant kan användas för att ge läsaren ett sista intryck och avsluta berättelsen på ett bra sätt. Den kan också användas för att förmedla ytterligare tankar, reflektioner eller framtidsspekulationer. Ofta kan ge läsaren en känsla av avslutning eller förhoppning inför framtiden.
Behöver du en epilog? Tips:
- Läs igenom ditt manus en gång till och tänk efter om du verkligen behöver ett. Har du redan skrivit allt som behövs eller kan du skriva in det som behövs i sista kapitlet?
- Vill du berätta hur det gick sen är den en god idé om det inte platsar i sista kapitlet.
- Skriv en epilog om du vill göra ett anförande t.ex. ett politiskt.
- Kanske vill du antyda vad som ska hända i nästa bok.
- Skriv det och läs igenom ditt manus igen för att se om det verkligen behövs.
- Tänk på att hålla det kort d.v.s. låt det inte bli ännu ett kapitel.
- Tacka inte i det. Det kan du istället göra på en egen tacksida eller under epilogen om den är en halv sida kort.
Själv hade jag tänkt ha ett i min självbiografi där jag berättar vad som hände sen. Lektören förslog att jag skulle ta bort den och föra in det i sista kapitlet. Jag lyssnade på lektören.
Läs också
Blogginläggen Huvudintrig och underintriger och Skrivdagbok för miljö.