Huvudintrig och underintriger

Huvudintrig och underintriger

Uppdaterad 27 januari 2023

Huvudintrig och underintriger är ett skrivtips. En längre berättelse t.ex. en roman bygger på många element. Intrigen är en viktig del som kan få det hela att flyta eller kapsejsa. Dessutom bör du ha fler än en.

Skriver du en deckare är huvudintrigen rätt självklar: Ett brott har begåtts och ska redas ut. Även underintrigen är ofta lätt att få till. Huvudperson, den som utreder brottet, har problem i sitt privatliv som måste lösas.

Hinder och problem

Idén är ofta detsamma som huvudintrigen i en vanlig roman och de olika karaktärernas problem och hinder blir underintriger. I en självbiografisk roman som bygger på huvudpersonens liv är det svårare att nysta ut vad som är huvudintrigen. Det kan tyckas självklart att börja från början och sedan berätta i tidsföljd. Har du haft ett händelserikt liv eller en eller ett par viktiga händelser som utvecklat dig som person har du stoft till en intressant historia.

Men vad är huvudintrigen?

För att svara på det måste du ställa dig själv ett par frågor.

  • Vad vill jag med min berättelse?
  • Vad driver huvudperson/mig?

Svaren bör du slå fast i inledningen på din historia och sen hålla fast vid till slutet.

En stor människa i mitten och mindre människor runt omkring

Huvudintrig och underintriger, enkelt?

Tycker du det verkar enkelt? Nja, i min roman om hedersvåld som jag börjar skriva på har jag det klart för mig. Men när det gäller min självbiografiska roman är det betydligt svårare.

Underintriger

Underintrigerna är inte heller självklara som in min fiktiva roman. En finns i själva arbetet med romanen och den andra har jag fått använda fantasin och konstruera. Men den skulle ha kunnat vara verklig…

Läs också Författarperspektivet, Tal- eller skriftspråk i dialog, Epilog, behöver du det? och Hur viktig är huvudpersonen?

Mer om Skrivande

Huvudintrig och underintriger är ett skrivtips.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen