Författarperspektivet

Författarperspektivet

Uppdaterad 27 januari 2023

Författarperspektivet. När jag skriver tänker jag sällan ur vilket perspektiv. Är jag den allvetande författaren som vet allt om mina karaktärer? Nej, det perspektivet har jag hittills inte testat och tror inte heller att det skulle tillföra något till den självbiografiska roman jag redigerar.

Byte av författarperspektivet

När jag skrev den första versionen av berättelsen var det i jag-form och därmed ingen tvekan om berättarperspektivet. Nu skriver jag om den i tredje person och har en begränsad allvetande berättare. Det gör, tror jag, berättelsen mer allmängiltig och lättare för läsaren att ta till sig utan att behöva sätta upp ett försvar.

Innan jag fortsätter är det nog bäst att närmare förklara de olika perspektiven.

Fyra människor

Fyra författarperspektiv

Allvetande berättare= Berättaren berättar och vet allt om sina karaktärer.
Begränsat allvetande berättare= Här vet enbart en karaktär allt och begränsar därmed läsarens kunskap till vad den personen vet.
Förstapersonsperspektiv=Berättaren och huvudpersonen är densamma.
Tredjepersonsperspektiv=Både berättaren och läsaren vet allt om allt och alla.

Varför är författarperspektivet viktigt? Jo, för att du ska veta i vilket huvud du befinner dig när du skriver. Om du inte gör det blir läsaren förvirrad och har svårt att hänga med. Du bör också tänka på att göra hoppen ut och in i huvudena tydliga. Läsaren måste hela tiden veta vem som gör, säger och tänker vad.

Läs också Från första till tredje person, Huvudintrig och underintriger, Tal- eller skriftspråk i dialog, Hur viktig är huvudpersonen? och gör övningen Byta berättarperspektiv.

Läs mer om Skrivande

Författarperspektiv är ett skrivtips.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen