Författarperspektivet

Författarperspektivet

Författarperspektivet. När jag skriver tänker jag sällan ur vilket perspektiv. Är jag den allvetande författaren som vet allt om mina karaktärer? Nej, det perspektivet har jag hittills inte testat och tror inte heller att det skulle tillföra något till den självbiografiska roman jag redigerar just nu.

När jag skrev den första versionen av berättelsen var det i jag-form och därmed ingen tvekan om berättarperspektivet. Nu skriver jag om den i tredje person och har en begränsad allvetande berättare. Det gör, tror jag, berättelsen mer allmängiltig och lättare för läsaren att ta till sig utan att behöva sätta upp ett försvar.

Innan jag fortsätter är det nog bäst att närmare förklara de olika författarperspektiven.

Allvetande berättare= Berättaren berättar och vet allt om sina karaktärer.
Begränsat allvetande berättare= Här vet enbart en karaktär allt och begränsar därmed läsarens kunskap till vad den personen vet.
Förstapersonsperspektiv=Berättaren och huvudpersonen är densamma.
Tredjepersonsperspektiv=Både berättaren och läsaren vet allt om allt och alla.

Varför är författarperspektivet viktigt? Jo, för att du ska veta i vilket huvud du befinner dig när du skriver. Om du inte gör det blir läsaren förvirrad och har svårt att hänga med. Du bör också tänka på att göra hoppen ut och in i huvudena tydliga. Läsaren måste hela tiden veta vem som gör, säger och tänker vad.

Läs mer om Skrivande

Mina böcker

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest