Byta berättarperspektiv är ett skrivtips. Att byta berättarperspektiv är inget jag brukar rekommendera nybörjare att göra. Det kräver att du hjälper läsaren att förstå när att du hoppat ur ett huvud och in i ett annat. Rätt använt är det en effektiv teknik för att förmedla hur olika personer i en berättelse upplever samma sak.
AI om berättarperspektiv
Berättarperspektiv i prosa avser den synvinkel från vilken en berättelse berättas. Det påverkar hur läsaren upplever historien och vilken information som blir tillgänglig för honom eller henne. Här är de vanligaste typerna av berättarperspektiv:
- Första person: Narrativet presenteras genom jagets ögon och tankevärld. Jaget i berättelsen delar sina erfarenheter och känslor direkt.
- Andra person: Mindre vanligt i prosa, där läsaren blir ’du’ och placeras i berättelsens centrum. Detta perspektiv kan skapa en intensiv och intim känsla.
- Tredje person begränsad: Berättaren vet allt om en specifik karaktär, inklusive inre tankar och känslor, men har inte full insyn i andra karaktärer.
- Tredje person allvetande: Berättaren har en gudalik kunskap om alla karaktärer och händelser och kan dela vilken karaktärs tankar och känslor som helst.
- Tredje person objektiv: Berättaren presenterar endast yttre händelser utan att gå in på karaktärernas inre liv eller tankar.
Det kan variera hur strikt perspektivet hålls genom hela texten. Ibland kan en författare, du, välja att byta perspektiv för att skapa en mer mångfacetterad förståelse för historien och dess karaktärer.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Byta berättarperspektiv, övning:
Skriv en novell där en person är förföljd och du börjar med att berättar ur den personens vinkel. Byt perspektiv och hoppa in i förföljarens huvud. Avsluta med att byta perspektiv till den som är förföljd. Högst 6 500 tecken inklusive mellanslag.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Läs också
Blogginlägget Författarperspektivet och gör övningarna Personbeskrivning och Skriv en kortnovell
Mer om att hoppa ur och i huvuden
Fler skrivövningar