Personbeskrivning är en skrivövning. När du ska skriva personbeskrivningar gäller det att försöka vara originell. Allt för många gånger har jag läst hur huvudpersonen ser sig själv i en spegel eller ett fönster.
Personbeskrivning, övning:
Skriv en text på max 1 500 tecken inklusive mellanslag där du beskriver din person genom att berätta om en måltid, vad hen har i garderoben eller kylskåpet, vilken bil eller cykel hen kör, vilken musik hen lyssnar på eller vad hen har i väskan hon tappat på golvet eller i gatan.
Tips:
Kom ihåg att spegla både det inre och det yttre.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också skrivövningarna
Gestalta istället för att informera, gör övningarna Byta berättarperspektiv, Skriv ett personporträtt och titta på min video Gestaltning – Exempel och övning.
Jag tror nog det blir lite svårt när man bara har 1500 tecken…
=s
En personbeskrivning ska bara vara ett par rader så det ska nog gå.
Eh, tja… det där med några rader beror väl iofs helt och hållet på vad man ska ha personbeskrivningen till. Och smak och eget tycke, förstås. Om det är i en novell eller roman, om det ska vara en text i sig, om det är en del i ett karaktärsarbete när man spelar teater… Jag har skrivit personbeskrivningar på några sidor, snarare än några rader, när texten krävde det.
Över huvud taget är det svårt att säga hur det ”ska” vara när det gäller litteratur. Många av de stora författarna har brutit mot ”reglerna”, och nya genrer har vuxit fram för att författare vågat gå emot strömmen. Ska och ska… det finns fler än ett sätt att göra det på.
Linnea: Jag vet att många irriterar sig på när jag skriver ”ska” när det handlar om skrivandet. Det skulle lika gärna kunna stå ”bör”.
Jag är av den åsikten att först lär man sig hantverket och sedan kan man bryta mot reglerna hur mycket man vill.
Hej, om man nu skriver en personbeskrivning om sig själv.
Vad kan man skriva istället för ’Jag har/är…’?
Tack på förhand!
F13 Rågsved: Låt spegeln berätta, fönstret, hunden eller någon annan person. Ett personporträtt bör inte vara en lång uppräkning utan smälta ihop med den övriga texten. Dessutom bör den vara kort, den kan räcka med en eller ett par detaljer som snabbt ritar upp en bild i läsarens ögon. Lita på läsaren och låt hon/han göra jobbet! 😉
Hur beskriver man en lukt på bästa sätt? För en lukt kan faktiskt säga mycket om en person. Eller har jag fel?
Vad bör man ta fäste på som berättar allra mest om hur en person är?
Var försiktig med adjektiv i alla beskrivningar och låt substantiven vara starka dvs lukt beskriver du bäst genom att ange vilken typ av lukt det är eller vad som händer med den som känner lukten. Glöm inte att använda dina fem sinnen.
En detalj som är karaktäristisk för person och som säger mycket om hur hon/han är.
jag tror någ att det blir svårt när man börjar personbeskrivningen