Personbeskrivning

Personbeskrivning

Uppdaterad 4 februari 2023

Personbeskrivning är en skrivövning. När du ska skriva personbeskrivningar gäller det att försöka vara originell. Allt för många gånger har jag läst hur huvudpersonen ser sig själv i en spegel eller ett fönster.

Personbeskrivning, övning:

Övning

Skriv en text på max 1 500 tecken inklusive mellanslag där du beskriver din person genom att berätta om en måltid, vad hon/han har i garderoben eller kylskåpet, vilken bil eller cykel hon/han kör, vilken musik hon/han lyssnar på eller vad hon/han har i väskan hon tappat på golvet eller i gatan. Kom ihåg att spegla både det inre och det yttre.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Läs också Gestalta istället för att informera, gör övningarna Byta berättarperspektiv, Skriv ett personporträtt och titta på min video Gestaltning – Exempel och övning.

SkrivarSidans skrivtips

Personbeskrivning är en skrivövning.

Författare

 • Iréne Svensson Räisänen

  Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

9 reaktioner på ”Personbeskrivning”

 1. Eh, tja… det där med några rader beror väl iofs helt och hållet på vad man ska ha personbeskrivningen till. Och smak och eget tycke, förstås. Om det är i en novell eller roman, om det ska vara en text i sig, om det är en del i ett karaktärsarbete när man spelar teater… Jag har skrivit personbeskrivningar på några sidor, snarare än några rader, när texten krävde det.
  Över huvud taget är det svårt att säga hur det ”ska” vara när det gäller litteratur. Många av de stora författarna har brutit mot ”reglerna”, och nya genrer har vuxit fram för att författare vågat gå emot strömmen. Ska och ska… det finns fler än ett sätt att göra det på.

 2. Linnea: Jag vet att många irriterar sig på när jag skriver ”ska” när det handlar om skrivandet. Det skulle lika gärna kunna stå ”bör”.

  Jag är av den åsikten att först lär man sig hantverket och sedan kan man bryta mot reglerna hur mycket man vill.

 3. F13 Rågsved: Låt spegeln berätta, fönstret, hunden eller någon annan person. Ett personporträtt bör inte vara en lång uppräkning utan smälta ihop med den övriga texten. Dessutom bör den vara kort, den kan räcka med en eller ett par detaljer som snabbt ritar upp en bild i läsarens ögon. Lita på läsaren och låt hon/han göra jobbet! 😉

 4. Var försiktig med adjektiv i alla beskrivningar och låt substantiven vara starka dvs lukt beskriver du bäst genom att ange vilken typ av lukt det är eller vad som händer med den som känner lukten. Glöm inte att använda dina fem sinnen.

  En detalj som är karaktäristisk för person och som säger mycket om hur hon/han är.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen