Skriv utan adjektiv

Skriv utan adjektiv

Uppdaterad 19 januari 2023

Skriv utan adjektiv. Jag vet att det inte går att undvika adjektiv helt men de bör minimeras till förmån för gestaltning det vill säga visa istället för berätta.

Se min videon ”Gestaltning – Exempel och övning”

Hur ska du skriva istället? Se videon i min YouTube-kanal Min plats bland orden:

Skriv utan adjektiv, skrivövning:

Övning

Övningen den här gången går ut på att skriva om böcker, mars eller soluppgången utan att använda ett enda adjektiv. Högst 200 ord.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också övningarna Gestalta utan adjektiv, Skriv dikt utan adjektiv och Beskriv utan adjektiv.

Fler blogginlägg

Skriv utan adjektiv är en skrivövning.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

8 reaktioner på ”Skriv utan adjektiv”

  1. Mörkret hänger fortfarande över granarna som smyger ned mot strandkanten. Röken slingrar sig upp mot himlen. Vattenytan breder ut sig mot ingenting i fjärran och vi sitter tysta. Så, plötsligt, tänds ett ljus under horisonten och glimmar till och tänder luften, och solklotet rullar upp och bränner den nya dagen i ansiktet.

  2. Sportlovet är slut men ändå vräker snön ner. Den behövs inte längre, nu vill jag ha dagsmeja varje dag, mer och mer. Inte för att jag kan räkna ut vart allt smältvatten ska ta vägen, vill bara ha bort alltihop. Tänk – lukten av gräs…

    Bort med snön! Jag tänker inte åka pulka eller skidor mer, jag vill sitta på yttertrappen och vända ansiktet mot solen. Dagarna blir längre men ändå känns det inte som om våren väntade runt knuten vilket den enligt almanackan borde göra. Jag suckar och stönar när jag borstar bilen om morgnarna och tar stöd emot den för att sätta på mina dubbar på skorna. Halka omkull vill jag inte. Dubbar på skorna! Tantvarning. Med reflexer bak… à 250:- på apoteket. Med tanke på vad några veckors sjukrivning skulle kosta, och med tanke på hur det vore att svepa omkring med ett gipspaket så är det välinvesterade pengar. Och tant är jag ändå i vissa ögon.

    Sportlovet är slut, jo. Men det är bara fem veckor kvar till nästa lov…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen