Hoppa till innehåll

Skriv utan adjektiv

Skriv utan adjektiv

Skriv utan adjektiv. Jag vet att det inte går att undvika adjektiv helt men de bör minimeras till förmån för gestaltning det vill säga visa istället för berätta.

Se min videon

Hur ska du skriva istället? Se videon i min YouTube-kanal Min plats bland orden:

AI om adjektiv

AI-robot

I skrivande handlar gestaltning om att ”visa” snarare än att ”berätta”. Användningen av adjektiv kan ibland anses som ett latare sätt att beskriva en scen eller ett objekt, vilket kan resultera i mindre levande och engagerande skrivande. Här är några anledningar till varför det kan vara fördelaktigt för dig att undvika för många adjektiv när du gestaltar:

Tips
 1. Främjar starkare verb: Genom att minska användningen av adjektiv uppmuntras du att använda starkare verb som bättre kan förmedla handling och emotion.
 2. Ökar engagemanget: Att visa genom handling, dialog och karaktärernas inre tankar involvera du dina läsare och låter dem använda sin egen fantasi för att skapa bilden. Det kan vara mer gripande än en enkel beskrivning.
 3. Skapar rak berättelse: Att luta dig på adjektiv kan göra din text omständlig. Effektiv gestaltning kan säga mer med färre ord, vilket ger en stramare och mer målinriktad berättelse.
 4. Undviker klichébeskrivningar: Adjektiv leder lätt till klichéer. Genom att gestalta kan du hitta unika och fräscha sätt att beskriva dina karaktärer och miljöer.
 5. Utvecklar djupare karaktärer: När du målar upp bilder i dina läsarens huvuden få de insikt i karaktärernas psyke istället för att bara beskriva yttre egenskaper. På sätt skapar du mer komplexa och minnesvärda karaktärer.

Kom ihåg att det inte finns någon hård och snabb regel som säger att adjektiv aldrig bör användas i gestaltning. De kan vara mycket effektiva när de används sparsamt och med avsikt. Nyckeln ligger i att hitta en balans som berikar texten utan att göra den överlastad eller tråkig.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Skriv utan adjektiv, skrivövning:

Övning

Övningen den här gången går ut på att skriva om böcker, mars eller soluppgången utan att använda ett enda adjektiv. Högst 200 ord.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också skrivövningarna

Gestalta utan adjektiv, Skriv dikt utan adjektiv och Beskriv utan adjektiv.

Fler blogginlägg

Skriv utan adjektiv är en skrivövning.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer till “Skriv utan adjektiv”

 1. Mörkret hänger fortfarande över granarna som smyger ned mot strandkanten. Röken slingrar sig upp mot himlen. Vattenytan breder ut sig mot ingenting i fjärran och vi sitter tysta. Så, plötsligt, tänds ett ljus under horisonten och glimmar till och tänder luften, och solklotet rullar upp och bränner den nya dagen i ansiktet.

 2. Sportlovet är slut men ändå vräker snön ner. Den behövs inte längre, nu vill jag ha dagsmeja varje dag, mer och mer. Inte för att jag kan räkna ut vart allt smältvatten ska ta vägen, vill bara ha bort alltihop. Tänk – lukten av gräs…

  Bort med snön! Jag tänker inte åka pulka eller skidor mer, jag vill sitta på yttertrappen och vända ansiktet mot solen. Dagarna blir längre men ändå känns det inte som om våren väntade runt knuten vilket den enligt almanackan borde göra. Jag suckar och stönar när jag borstar bilen om morgnarna och tar stöd emot den för att sätta på mina dubbar på skorna. Halka omkull vill jag inte. Dubbar på skorna! Tantvarning. Med reflexer bak… à 250:- på apoteket. Med tanke på vad några veckors sjukrivning skulle kosta, och med tanke på hur det vore att svepa omkring med ett gipspaket så är det välinvesterade pengar. Och tant är jag ändå i vissa ögon.

  Sportlovet är slut, jo. Men det är bara fem veckor kvar till nästa lov…

Iréne Svensson Räisänen
×