Bakom osynliga stängsel Diktvideo

Bakom osynliga stängsel Diktvideo är en video där jag läser en dikt ur delen ”Lukt” ur min diktsamling ”Från mina sinnen”. Jag har också illustrerat den. I dikten utforskar jag våra fem sinnen och sinnet lukt tog mig till nazistlägren och lukten från skorstenarna.

AI om HBTQI i förintelselägren

AI-robot

Under Förintelsen, som ägde rum under Andra världskriget, förföljde Nazityskland inte bara judar utan även andra grupper som ansågs ”avvikande” enligt deras ideologi. Bland dessa fanns HBTQI-personer, i synnerhet homosexuella män, som var öppna eller identifierade av regimen. Dessa individer märktes med en rosa triangel, och blev föremål för brutal behandling, diskriminering och ofta dödande i koncentrationslägren.

Den nazistiska regimen såg homosexuell kärlek som ett hot mot det ariska rasens renhet och produktivitet. Lesbiska kvinnor förföljdes också, om än inte i samma utsträckning; de saknade ofta en specifik beteckning och deras förföljelse dokumenterades inte lika systematiskt. De som utpekats i lägren tvingades bära en svart triangel.

Rosa triangel

Transpersoner och andra inom det spektrum som idag kan beskrivas som HBTQI hade ingen tydlig plats i det nazistiska världsbildens kategoriseringssystem, men de som uppfattades som könsöverskridande riskerade att förföljas, steriliseras eller mördas.

Historien om HBTQI-personers lidande under Förintelsen är bitvis fragmentarisk, dels på grund av bristfälliga historiska källor, men även på grund av efterkrigstidens stigma som länge försvårade forskning och öppen dialog om dessa offer. Det är viktigt att vi minns alla Förintelsens offer och erkänner de unika prövningar som HBTQI-personerna stod inför. Videon Bakom osynliga tecken är ett sätt att minnas.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Bakom osynliga stängsel är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

När du tittat på Bakom osynliga tecken kan du se Skogsrået, Stenen, Kloning, dikten Låt stå! och gör övningen Skriv en sinnesberättelse.

Fler video

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa