Hoppa till innehåll

Frågorna Diktvideo

Frågorna – Diktvideo

Frågorna Diktvideo

Jag läser min dikt ”Frågorna” ur kris 2 om klimatet i diktsamlingen I skuggan av sanningen, Virens förlag. Dikten handlar de klimatförändringar som alltför många blundar för. Jag har också illustrerat dikten.

I skuggan av sanningen omslag
99 kr (inklusive allt)

AI om klimatförändringarna

AI-robot

Klimatförändringarna refererar till signifikanta och långvariga förändringar i jordens klimatmönster. Under de senaste decennierna har forskare uppmärksammat en oroande trend av global uppvärmning, där jordens medeltemperatur stadigt ökar.

Detta fenomen tillskrivs huvudsakligen mänskliga aktiviteter, särskilt utsläppen av växthusgaser som koldioxid, metan och lustgas genom förbränning av fossila bränslen, skogsavverkning och intensiv jordbruk.

Klimatförändringarna

Följande punkter är några av de centrala aspekterna av klimatförändringar:

  • Global uppvärmning: Uppvärmningen av jordens yta och atmosfär leder till att glaciärer och iskappar smälter, vilket i sin tur bidrar till höjda havsnivåer.
  • Extrema väderhändelser: Klimatförändringarna leder till mer frekventa och intensiva väderfenomen som orkaner, torka, värmeböljor och kraftiga skyfall.
  • Ekosystemens förändringar: Djur- och växtarter tvingas anpassa sig eller flytta till nya habitater för att överleva. Detta leder ibland till utrotning av arter och biodiversitetsförlust.
  • Påverkan på människans hälsa: Ökade temperaturer och väderkatastrofer kan ha direkt påverkan på människors liv och hälsa, inklusive ökad förekomst av värmerelaterade sjukdomar och spridning av sjukdomar.
  • Ekonomisk påverkan: Skador på infrastruktur, förändrade skördar och förlust av arbetstillfällen inom vissa sektorer är några av de ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringarna.

Sammantaget är klimatförändringarna ett komplext problem som kräver globala åtgärder, samarbete och innovationer för att minska utsläppen av växthusgaser och stödja anpassning till de redan skadliga effekterna.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Videon är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Videon Framtiden utspelad och läs dikten Tystnad.

Fler video

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen