Moral diktvideo med en dikt som jag skrev dagen efter att jag sett filmen ”Män som hatar kvinnor” (2009). Den igår i min diktsamling Jag ber inte om ursäkt.
AI om moral
Den handlar om våra uppfattningar om rätt och fel, och de principer och värderingar som vägleder vårt beteende i samhället. Den reflekterar ett samhällets kultur, traditioner och lagar, men också individens personliga övertygelser.
Ofta är den kodifierad i etiska system och religioner, men kan också vara resultatet av personliga erfarenheter och reflektioner.
Ett starkt moraliskt kompass kan vara en ledare åt handlingar som främjar empati, respekt och rättvisa, och motverkar handlingar som skadar eller missgynnar andra. Det är ett djupt mänskligt fenomen som influerar allt från individens små dagliga val till de stora besluten som formar samhällen och civilisationer.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Moral diktvideo är gjord för YouTube
Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.
Titta också på
Mina videor Vem hör flyktingen bön?, Södertälje och läs dikten Nattens bön.