Hoppa till innehåll

Mörkrets öga diktvideo

Mörkrets öga diktvideo där jag läser och har illustrerat en dikt jag skrev 2014 till Poetpoddens julspecial. För mig handlar den om ensamhet och att hitta hopp i det allra minsta ljus.

AI om ensamhet

AI-robot

I det avlånga landet i norr, Sverige, där vintermörkret breder ut sina vingar tidigt på eftermiddagen och sommarsolen aldrig tycks vilja vila, tar ensamheten olika former. Från folkhemmets solidariska ideal har individualismen i samhället format en ny ensamhet. En som kan kännas trots att vi är mer uppkopplade än någonsin.

Städer som Stockholm, Göteborg, och Malmö, som pulserar av liv under ljusa månader, kan också innebära ett isolerade rum där människor går bredvid varandra utan att egentligen mötas. Samtidigt, i de glest befolkade norra delarna av landet, kan ensamheten vara en fysisk realitet, en del av vardagen, där avstånden är stora och tystnaden nästan är hörbar.

Ensamhet

Svenskarnas relation till ensamheten är komplex och dubbeltydig. I den moderna tiden har samhällets strukturförändringar skapat nya utmaningar. Familjekonstellationer förändras, äldre lever isolerade i större utsträckning än tidigare, och unga vuxna rapporterar ökande känslor av ensamhet trots sociala mediernas till synes oändliga möjligheter till uppkoppling.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Mörkrets öga är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Videorna Seger över mörkret, Fem juldikter, Vår stund på jorden, Vinterns mantel och Hoppet.

Fler video

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×