Hoppa till innehåll

Stenen Diktvideo

Stenen Diktvideo innehåller min uppläsning av dikten, texten, illustrationer och musik. Jag skrev dikten när Estoniakatastrofen inträffade den 28 september 1994 och framförde den på en minnesstund på stadsbiblioteket i Södertälje. Dikten är ur min diktsamling ”Från mina sinnen”: https://www.vulkanmedia.se/fran-mina-sinnen/

AI om Estoniakatastrofen

AI-robot

Estoniakatastrofen var en tragisk händelse som inträffade den 28 september 1994. Den estniska färjan MS Estonia hade 989 passagerare och besättningsmedlemmar ombord när den förliste i Östersjön, mellan Tallinn och Stockholm.

Under natten drabbades färjan av svåra stormförhållanden och vågor som översteg dess kapacitet. Färjan började ta in vatten och på bara några minuter sjönk den till botten av havet.

Färja

Den snabba och fruktansvärda händelsen ledde till att endast 137 personer överlevde. Mer än 850 personer omkom i förlisningen, vilket gjorde det till en av de värsta färjekatastroferna i modern tid.

Orsakerna till Estonia-katastrofen har varit föremål för omfattande utredningar. Det anses att färjans bogluckor gav vika under de svåra väderförhållandena, vilket ledde till att vatten strömmade in i lastutrymmena och förorsakade stabiliseringssvårigheter. Detta resulterade i att färjan kapsejsade och sjönk snabbt.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Stenen Diktvideo är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Mina videor Vita skuggor, Skogsrået, Bakom osynliga stängsel och lyssna på poddavsnittet Från mina sinnen, favoritpoet och lyssnardikt från Göteborg.

Fler video

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×