Hat är en destruktiv känsla

Vad står allt detta hat för?

Foto: Iréne S Räisänen

När jag läser att en människa hatar en annan människa blir jag alltid lika förvånad. Hur kan du hata någon pga av religion, kultur, sexualitet eller kön? Hat är en stark känsla som kräver handling liksom motsatsen kärlek. Att du har en relation till den människa du hatar. Känslan av hat får blodet att koka och väcker lusten att avlägsna den du hatar från jorden.

Själv kan jag ha svårt för människors handlingar och resultatet av dessa. Men inte hatar jag människan som utför det. Jag hatar inte den som tränger sig före mig i kön eller inte tycker lika med mig. Inte heller hatar jag den som dödar och förstör andra människors liv. Jag förstår det inte men hatar, nej.

Hur kan en grupp människor hata en annan grupp okända människor? För mig är det obegripligt och för andra är det självklart. Kanske är svaret att hatet ärvs från generation till generation, från mord till dotter och far till son. Ja, när det gäller kultur och religion kan det stämma.

Vad står hatet för?
Men hur förklarar man mäns hat mot kvinnor? Näthatet? Är det också till viss del ett arv? Mer troligt är det ett hat som fötts i utanförskap och egna till korta kommandet. Jag har själv fått min beskärda del av hat i form av hatmail och dödshot per telefon. Och jag vet att så fort jag skriver om hbtq-frågor, mångfald, rasism eller feminism så får jag rensa bort hatkommentarer här i bloggen.

Det farliga är när du vänjer dig vid hatet. Varför? Jo, som jag skrev kräver hat handling. En religiös grupp som hatar en annan grupp som har en annan trosuppfattning startar heligt krig. Människor från en kultur startar inbördeskrig för att utrota en annan folkgrupp. En man som hatar invandrare tar till vapen och dödar unga människor som står för alla människors lika värde. Män som hatar kvinnor misshandlar, våldtar och dödar. En man som hatar en kvinnlig redaktör på en stor dagstidning sätter en bomb under hennes bil… Nej, det sistnämnda har ännu inte hänt.

Hat är en destruktiv känsla som tar all din kraft och är något du bör kämpa för att bli fri från.
***********

Intressant?