Bro mellan svensk och finlandssvensk poesi har Nicko Smith skapat med sin blogg nikcopoet.com. Han har intervjuat, recenserat diktsamlingar och skrivit krönikor sedan 2018. Jag har ställt tre frågor till Nicko.
Innehåll
Intervjuer med aktuella poeter
I Nickos blogg hittar du intervjuer med vår tids poeter så som Eva-Stina Byggmästar, Ingela Strandberg, Linnea Axelsson och Tua Forsström. Han plockar också upp mer eller mindre okända poeter och debutanter. Det de har gemensamt är det svenska språket även om finlandssvenskan är ett eget språk med sin särart. Likheterna är större än det som skiljer de båda språken åt. Vilket gör av vi kan ta del av varandras böcker och bloggar över landsgränserna.
Viktiga recensioner
Bloggen innehåller mängder av recensioner. Även dessa är en blandning av finlandssvenska, svenska men också från andra länder. Jag har också glädjen att snart få en av mina diktsamlingar recenserade i hans blogg. Ja, det finns redan nu en intervju med mig där.
Bro mellan svensk och finlandssvensk poesi
Sanningen är att de flesta diktsamlingarna aldrig recenseras. Därför är Nickos insatts som recensent viktig för alla poeter oavsett om vi är kända, okända eller debutanter. En recension kan hjälpa en bok att hitta läsare, dessutom är den en hjälp i marknadsföringen.
Tre frågor till Nicko:
Varför startade du bloggen?
För att jag tycker allt för få skriver om poeter och poesi från Sverige och Finland.
Hur har det gått?
Det har gått bra. Sedan jag startade bloggen i slutet på 2017 har den utvecklats och blivit mer varierad än från början. Hade nyss över 50.000 besökare på bloggen, vilket var en slags bekräftelse för att intresse för Svensk och Finlandssvensk poesi (som jag mest skriver om) finns bland läsarna.
Vilka är framtidsplanerna för bloggen?
Att kunna lägga ner mer tid på den, ha fler omfattande reportage (även radio och video) och göra intervjuer med poeter från andra länder runtom i världen. Är även intresserad av att skriva mer om lyrikens roll inom olika musikgenrer.
Vem är Nicko Smith?
Nicko Smith är en svensk poet som numera är bosatt i Vasa, Finland, Han har gett ut fem diktsamlingar Hki Rött, Bipolära skeppsbrott i Österbotten, Evighetsnära, Tvivel och Rollatorgnissel under den järnblå solen.
Lyssna på
Lyssna på poddavsnitten Dickinson, Byggmästar och jag och Nutida arbetarpoeter och deras poesi.